БОРАТ

Борат Сагдијев је измишљени казахстански новинар ког је осмислио и ког глуми британски комичар и глумац Саша Барон Коен.

Лик Бората је Коен осмислио као новинара из Казахстана, који се сусреће са западном цивилизацијом и при томе стално прави упоређивања између своје наводне домовине и западних држава (типично Велике Британије и САД). Лик се прво појављивао у телевизијској серији Али Џи Шоу .

Хумористични ефект Борат постиже потпуним неразумевањем неких основних цивилизацијских досега (од одевања, преко понашања у друштву и сл.) потенцирајући при томе разлике у односу на Казахстан којег приказује као потпуно заосталу и нецивилизовану државу у којој се на пример жене третирају ка нижа бића, Јевреји се сматрају опасном претњом и сл.

Иако се ради о сасвим измишљеном фиктивном лику који потенцирањем одређених тема у ствари само тежи постизању хумористичног ефекта, наступи и филм с Боратом су редовито изазивали бурну реакцију. Посебно су на удару његови врло искривљени коментари о женском полу и Јеврејима уопште. Његови критичари често међутим западну у критику свега оног што Борат чини и каже, као да се ради о стварном, а не о играном лику. Посебно је занимљиво да је сам Коен Јевреј, а по образовању врло добро познаје и разуме јеврејске теме.

Међу бројним особама које су се јавно згражале и оштро нападале тај тип хумора је на пример и Министарство спољњих послова Казахстана. Министарство је на крају, због страха од лошег публицитета, у једним од америчких новина штампале велике рекламе за Казахстан, тиме настојећи да прикажу стварну слику о тој земљи.

Житељи сиромашног румунског села Глод, које се налази на 140 километара северно од Букурешта, који су се у филму појавили као Боратови рођаци и суседи из Казахстана, нису били обавештени како ће у филму бити заиста представљени. О чему се стварно ради, сазнали су много касније из репортаже на румунској телевизији. Највише критика у британској штампи изазвала је чињеница да су за то понижење сиромашни мештани добијали дневице од по 15 леја (око 5 евра), док је филм зарадио преко шездесет милиона долара.

Фиктивно лика Бората се појавио у три различита периода каријере Саше Коена: у Великој Британији, САД и на крају на великом платну у филму Борат. Кратки сегменти који су направљени за потребе Али Џ Шоу-а су представљени као водичи-упуства кроз енглеску односно америчку културу и обичаје.

Као што је већ споменуто, Борат се први пут појаовио у Али Џ шоу као казахстански новинар који је дошао у посету Великој Британији. За време те посете он је интервјуисао многе људе који су несвесно били мета Боратове комедије. Да нико није остао непоштеђен говори и чињеница да несвени суговорници казахстанског новинара били шаролики укључујући борце за људска права, Лејди Челзи као и чланови џентлменског клуба.

Без имало сумње, филм о Борату је прекретница која је Бората тј. Сашу Коена прославила целим светом. Филм је снимљен са целокупним буџетом од 18.000.000 америчких долара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *