Деннис Хоппер

Деннис Лее Хоппер (17. мај 1936 – 29. мај 2010) је био амерички глумац и филмаш познат као аутор култног филма Голи у седлу, а од 1980-их по низу запажених улога психотичних негативаца у холивудским филмовима.
 Био је прослављени амерички глумац и филмски стваралац – икона америчког друштва. Рођен је у Доџ Ситију у Канзасу 1936. године, а одрастао је у Сан Дијегу. Након што се опробао у позоришту, забележио је невероватан успех улогом у култном филму Николаса Реја "Бунтовник без разлога" ("Ребел Wитхоут а Цаусе"), поред Џејмса Дина (Јамес Деан) и Натали Вуд (Наталие Wоод). Уследиле су улоге у такође култним филмовима Џорџа Стивенса "Џин" ("Гиант"), такође с Дином, и "Окршај код О.К. корала".

Док је учио глуму код чувеног Лија Страсберга у Њујорку, снимио је неколико ТВ серија: Тхе Рифлеман, Накед Цитy, Тхе Дефендерс, Тхе Тwилигхт Зоне и Wагон Траин. По повратку у Холивуд наставио је да глуми и режира у филмовима независне продукције. Године 1969. заувек је променио амерички филм невероватним остварењем, данас класиком и култним филмом – "Голи у седлу" ("Еасy Ридер"), који је режирао и у коме је играо главну улогу поред Питера Фонде (Петер Фонда). Филм је био номинован за Оскара за најбољи сценарио, а Џек Николсон је добио номинацију за најбољу споредну мушку улогу. Снимљен за 400.000 долара зарадио је 40 милиона, а Хоперу је донео награду за најбољег новог редитеља на Филмском фестивалу у Кану.

Од тада је Хопер већ више од три деценије испред и иза камере у преко 140 ТВ серија и више од 150 филмова. Нека од многих остварења свакако треба поменути: "Тхе Ласт Мовие", "Оут оф тхе Блуе", "Апоцаљпсе Ноw", "Ривер’с Едге", "Блуе Велвет", "Хоосиерс", "Труе Романце", "Спеед", "Wатерwорлд".

Из последњих година његове каријере занимљив је филм "Инсиде Дееп Тхроат", документарац о једном од првих порно-филмова, у коме Денис има улогу наратора. Неки од следећих пројеката које планира су "Оут оф Сеасон" поред Џине Гершон и "Тхе Кеепер" с Азијом Арђенто.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *