Џејмс Дин

Џејмс Бајрон Дин (Марион, 8. фебруара 1931. – Шолам, 30. септембра 1955.) je амерички филмски глумац. Остаће упамћен по једној од најкраћих и најспектакуларнијих филмских каријера у историји Холивуда. За само нешто више од годину дана и са само три снимљена филма достигао је светску славу и постао симбол немирних и незадовољних генарација америчке омладине с краја педесетих година ХХ века. И данас, педесет година после смрти, његов лик представља својеврсну културну икону, оличење бунтовника, аутсајдера и усамљеника и има велики број обожаваоца широм света.

Џејмс Бајрон Дин је роћен 8 фебруара 1931. године у Мериону у Индијани. Када је Џејмс имао шест година, због посла његовог оца који је био зубни техничар, породица Дин се сели у Калифорнију. Само неколико година касније Динова мајка умире од рака, а његов отац одлучује да је за Џејмса најбоље да живи код рођака на фарми у Феримонту. По завршетку средње школе 1949 године Дин се враћа у Калифорнију где најпре уписује право на Санта Моника колеџу, али убрзо прелази на "UCLA" где студира драму. Истовремено похађа и глумачку радионицу глумца Џејмса Вајтмора и покушава да оствари неки значајнији успех као глумац.

1951 године дефинитивно напушта студије и по наговору Џејмса Вајтмора сели се у Њујорк како би се озбиљније посветио својој глумачкој каријери. Почиње да ради на паркингу испред "CBS" телевизијског студија како би се издржавао. Његов први професионални ангажман био је у реклами за "Пепси колу" , а добија и неколико врло малих улога у позоришту и на филму. Појављује се и у неколико телевизијских шоу програма који су били веома популарни педесетих година 20. века. Ускоро добија и своју прву позоришну улогу на Бродвеју у представи See the Jaguar и постаје члан престижне глумачке школе "Actors Studio" коју су у то време похађали и Марлон Брандо, Џули Харис, Артур Кенеди и други познати глумци тог времена.
Споменик у Шоламу

1954 године добија улогу у позоришној представи The Immoralist захваљујући којој га редитељ Елија Казан и филмски студио Ворнер Брадерс ангажују за улогу Кала Траска у филмској адаптацији романа Џона Стајнбека "Источно од раја". Веома брзо добија улогу у филму Бунтовник без разлога редитеља Николаса Реја, где тумачи лик проблематичног тинејџера Џимија Старка поред Натали Вуд и Сала Минеа. По завршетку снимања филма Источно од раја Џејмс Дин, који је био пасионирани љубитељ аутомобилских трка, купује свој први спортски аутомобил Porsche 356 Speedster и почиње да се такмичи на тркама. Био је други у Палм Спрингсу марта 1955. године, трећи у Бекерсфилду маја исте године,а у Санта Моники је морао да одустане због квара на аутомобилу. За време снимања филма Бунтовник без разлога Дин купује аутомобил Porsche 550 Spyders (један од само 90 произведених те године) који је звао "мала битанга". По добијању улоге нафтног богаташа у филму Див у коме је глумио са Елизабет Тејлор и Роком Хадсоном одлази у Тексас на снимање и у том периоду не учествује у аутомобилским тркама јер му је то било забрањено филмским уговором.

По завршетку снимања филма Див, 30. септембра 1955. године Џејмс Дин креће на трке у Салинасу и гине у саобраћајној несрећи у својој двадесет четвртој години. Није доживео премијере својих филмова Бунтовник без разлога и Див и једини је глумац у историји Холивуда који је два пута постхумно био номинован за награду "Оскар".

Џејмс Дин је сахрањен на "Парк" гробљу у Феримонту, а 1977. године близу места где је погинуо у Шоламу (Калифорнија) подигнут је споменик овом глумцу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *