Хари Потер и реликвије Смрти

Хари Потер и реликвије Смрти  је назив седме, а уједно и последње књиге из серије романа Џоан Кетлин Роулинг о младом чаробњаку Харију Потеру.

Лорд Волдемор и његови Смртождери планирају заседу, у ком ће отети Харија Потера, у тренутку када он напушта кућу породице Дарсли, и када заштита, коју му је његова мајка дала на рођењу, нестаје. Волдемор такође тражи штапић којим би могао да победи Харијев. Док чланови Реда феникса пребацују Харија на сигурно, бивају нападнути од стране Смртождера, па и самог Волдемора, који показује своју нову моћ – уме да лети. Хари успева да побегне, али Џорџ Визли губи једно уво, док Хедвига и Лудооки Ћудљивко не преживљавају.

У Јазбини, Министар магије Руфус Скримџер долази да да Харију, Рону Визлију и Хермиони Гренџер оно што им је Албус Дамблдор оставио у свом тестаменту. Рону оставља свој Угасивач, а Хермиони књигу дечјих прича, Приповести барда Бидла. Хари наслеђује мач Годрика Грифиндора и Скривалицу коју је ухватио на својој првој утакмици квидича, али му Скримџер не да мач. Трио, док размишља, схвата да ће им ти предмети много помоћи у лову на Хоркруксе.

На венчању Била Визлија и Флер Делакер, долази Патронус Кингслија Оковгрома, који каже како је Скримџер мртав, и како је Министарство магије пало под Волдеморову контролу. Како се Смртождери појављују, Хари, Рон и Хермиона се Пребацују, бежећи у један нормалски кафе, али их тамо нападају Смртождери. Хари и његови пријатељи беже у Гринмолдову улицу број 12, бивше седиште Реда Феникса.

Док бораве у Сиријусовој бившој кући, Хари открива да је Сиријусов брат Регулус мистериозни "Р. А. Б", који је украо Слитеринов медаљон, а на његово место поставио лажни Хоркрукс. Хермиона се сети да су тај медаљон видели у овој кући, и да га је кућни вилењак Кричер украо. Кричер потврђује да је он заједно са Волдемором однео Хоркрукс у пећину, и да је Регулус касније умро, покушавајући да га уништи. Хоркрукс је био у кући све ове године, а Кричер каже како га је украо Мандагус Флечер. Вилењак заробљава Флечера, који им открива да је медаљон сада у поседу Долорес Амбриџ. Трио успева да поврати медаљон, али их Смртождери откривају, па су Хари, Рон и Хермиона принуђени да беже преко поља, јер више не смеју да бораве у кући у улици Гринмолд.

Трио открива да је Грифиндоров мач, који је у поседу Министарства, лажњак. Морају да нађу прави и да униште Хоркрукс њиме, али фрустрирани Рон напушта групу. Хари и Хермиона траже мач у Годриковој долини, али упадају у Волдеморову заседу. Док беже, Хермиона случајно поломи Харијев штапић.

У шуми, Патронус у облику кошуте води Харија до једног залеђеног језерцета, на чијем дну лежи прави мач. Док Хари покушава да га дохвати, медаљон покушава да га удави. Спашава га Рон, који га је пронашао уз помоћ Дамблдоровог Угасивача. Рон уништава медаљон мачем. Он говори да је Волдеморово име Табу: ко год га изговори, одмах му долазе ловци на Волдеморове противнике, познати као Трагачи.

Трио од Ксенофилуса Лавгуда, оца Луне, сазнају да је криптографски знак који их свуда прати заправо знак реликвија Смрти: Старозовног стапића, који је дат Кадмусу Певерелу, Камен васкрснућа, дат Антиочу Перевелу, и Невидљиви огртач, дат Игнотусу Певерелу. Игром случаја, Лавгуд открива да су Смртождери отели Луну, јер је подржавао Харија у својим новинама, и да је зато променио начин писања у Цепидлаки. Надајући се да ће му вратити Луну ако им преда Потера, Ксенофилијус позива Смртождере да ухвате Харија, Рона и Хермиону, али они успевају да побегну.

Трагачи успевају да их ухвате, када Хари изговори Волдеморово име. Одводе их у палату породице Мелфој. Хари, Рон и Хермиона постају заточеници, заједно са Луном, Дином Томасом, Оливандером и Грипхуком, гоблином. Налазећи Грифиндоров мач у њиховом поседу, Белатрикс Лестрејнџ се плаши да су провалили у њен сеф у Гринготсу, и мучи Хермиону док јој не призна. Доби се појављује у тамници и спашава Луну, Дина и Оливандера. Питер Петигру долази да истражи шта је узрок буци. Пошто је напао Харија, Хари му говори да му Петигру дугује услугу, пошто му је једном спасио живот. Петигру ослобађа Харија, и његова метална рука га заглави. Хари и Рон одлазе да спасу Хермиону. Рон разоружава Белатрикс, а Хари Драка Мелфоја. Доби се појављује и пребацује их у Билову и Флерину кућу, али Белатрикс успева да убије Добија током бекства.

Хари сахрањује Добија у дворишту Флерине и Билове куће. У колиби, Оливандер потврђује да Старозовни штапић постоји, и каже да се моћ штапића преноси на новог власника, ако нови старог разоружа. Оливандер каже да се власник Старозозовног штапића мора стално чувати од новог напада непријатеља, и да се име власника изгубило током векова. Белатриксина реакција, када је открила да Хари, Рон и Хермиона имају мач, открива да се у њеном сефу налази још један Хоркрукс. Уз помоћ гоблина Грипхука, трио успева да украде шољицу Хелге Хафлпаф, али током бежања из банке губе Грифиндоров мач.

У међувремену, Волдемор отркива да је Старозовни штапић у Дамблдоровој гробници, јер је претходни власник био Дамблдор, који га је узео од мрачног чаробњака Гринделвалда. Волдемор верује да је то једини штапић који може да победи Харија. Он оскрнави Дамблдоров гроб, узимајући штапић. Волдемор такође открива да су неки његови Хоркрукси уништени. Помоћу њихове везе умовима, Хари неочекивано открива да се остали Хоркрукси налазе на Хогвортсу.

У Хогсмиду, Аберфорт Дамблдор помаже трију да се ушуњају на Хогвортс. Харијева стара дружина, Дамблдорова армија, спремна је за борбу. Хари није планирао да води револт против Волдемора, он је само желео да пронађе Хоркрукс, и да оде. Али, када се открије да је Хари на Хогвортсу, остатак Д. А. и Реда феникса долази, и битка је сигурна. Хари каже како мора да пронађе нешто на Хогвортсу, и да му треба диверзија. Луна Лавгуд каже како би то могла да буде изгубљена дијадема Ровене Ревенкло. Хари се сети да ју је једном видео у Соби по потреби, када је сакрио своју књигу из напитака тамо. У међувремену, Хермиона уништава Хафлпафину шољу, очњаком Базилиска, пошто је Рон успео да отвори Дворану тајни. Трио одлази у Собу по потреби, али је нападнут од стране Мелфоја, Креба и Гојла. Креб баца моћну палећу чин, која га убија и уништава дијадему, а остали излазе неповређени.

Хари поново завирује у Волдеморов ум, и сазнаје да је у Вриштећој колиби. Трио одлази тамо, и постају сведоци Снејповог убиства, од стране Волдемора, који верује да ће тако постати прави господар Старозовног штапића. Док Снејп умире, он даје Харију своја сећања, која доказују да је он био веран Дамблдору, као и колико је волео Харијеву мајку Лили. Како је био проклет када је ставио прстен Марвола Испијеног на руку, који је уствари био Хоркрукс, Дамблдор прави стратегију да га Снејп убије, спашавајући Драка од Волдеморовог наређења. Снејп је био тај који је послао Патронуса кошуту. Сећања такође показују да је сам Хари Хоркрукс, он мора да умре да би уништио Волдемора.

Решен да умре, Хари одлази да се нађе са Волдемором у Забрањеној шуми. Успут, он проналази Камен васкрснућа унутар Скривачице и појављују се духови његових родитеља, Сиријуса и скоро убијеног Ремуса Лупина, који га прате до сусрета са Волдемором. Волдемор га гађа клетвом Авада Кедавра.

Будећи се на непознатом месту, Хари није сигуран да ли је жив или мртав. Дамблдор се појављује и објашњава да је Хоркрукс унутар Харија уништен, али не и Хари. Он каже да исто како Волдемор не може да умре док сви делови његове душе нису уништени, тако Волдемор не може да убије Харија јер је искористио Харијеву крв да би се повратио.

Хари се враћа у живот, али се прави да је мртав. Волдемор наређује Нарциси Мелфој да провери Харија. Иако она открива да је Хари жив, она га проглашава мртвим, надајући се да ће јој то помоћи да нађе Драка у замку. Волдемор, који је ухватио Хагрида, наређује му да носи Харија у замак. Када Невил Лонгботом каже како никада неће признати Волдемора за свог главног, Шешир за разврставање на његовој глави почиње да гори. Али, Невил успева да га скине, узимајући Грифиндоров мач, и он убија змију Нагини, уништавајући последњи Хоркрукс. Смртождери полако губе битку, али се не предају. Схватајући да је он прави власник Старозовног штапића, Хари се сутпротставља Волдемору. Када је Драко Мелфој разоружао Дамблдора у Астрономсој кули, он је незнатно постао власник Старозовног штапића, а сада је то Хари, када је разоружао Драка у палати Мелфојевих. Волдемор баца још једну убитачну клетву на Харија, али штапић одбија да нападне свог господара. Клетва се враћа на Волдемора, и он умире.

Битка је имала много жртава, између осталих и Фреда Визлија, Ремуса Лупина, Нимфадору Тонкс, Колина Кривеја и Белатрикс Лестрејнџ. Након битке, Хари говори Дамблдоровом портрету да ће задржати Невидљиви огртач, али да ће Камен васкрснућа остати закопан у шуми. Старозовни штапић ће вратити у Дамблдорову гробницу, где ће његова моћ нестати када Хари умре. Дамблдор се слаже. Пре него што врати Старозовни штапић у гробницу, Хари га користи да поправи свој штапић.

Деветнаест година касније, Хари и Џини Визли су венчани и имају троје деце: Џејмса Сиријуса, Албуса Северуса и Лили. Рон је ожењен Хермионом, и имају двоје деце, Роуз и Хуга. Породице се срећу на станици Кингс Крос, одакле нервозни Албус треба да крене на своју прву годину на Хогвортсу. Харијево деветнаестогодишње кумче, Теди Лупин (Ремусов и Тонксин син) „уловљен“ је како љуби Виктоар Визли (Билова и Флерина кћерка) у возу. Теди је чест гост код Потерових, који долази код њих на вечеру неколико пута недељно. Хари види Драка Мелфоја са његовом женом и сином Скорпијусом; Мелфој му даје знак да га је видео, климнувши главом. Невил Лонгботом је професор на Хогвортсу, где предаје хербологију, и још увек је близак пријатељ Харију. Албус се брине да ће бити у Слитерину, али му Хари каже како је носилац његовог средњег имена, Северус Снејп, био Слитеринац и можда најхрабрији човек којег је Хари упознао. Хари такође каже како те Шешир за разврставање стави тамо где га ти желиш, ако је то твој прави избор. Књига се завршава следећим речима: „Харија ожиљак већ деветнаест година није болео. Све је било у реду“.

"Ко чини неправду, нека чини још неправду; и ко је поган, нека се још погани; и ко је праведан, нека још чини правду; и ко је свет нека се још свети.
И ево ћу доћи скоро, и плата моја са мном, да дам свакоме по дјелима његовијем.
Ја сам алфа и омега, почетак и свршетак, први и пошљедњи.
Благо ономе који твори заповијести његове, да им буде власт на дрво живота, и да уђу на врата у град.
А напољу су пси и врачари и курвари и крвници и идолопоклоници и сваки који љуби и чини лаж.
Ја Исус послах анђела својега да вам ово посвједочи у црквама. Ја сам коријен и род Давидов, и сјајна звијезда Даница."
(Откривење, глава 22,11-16)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *