Индијана Џонс и краљевство кристалне лобање

Индијана Џонс и краљевство кристалне лобање је авантуристички филм из 2008. који је режирао Стивен Спилберг. Извршни продуцент и један од писаца сценарија био је Џорџ Лукас. Радња четвртог по реду филма из франжизе о Индијани Џонсу смештена је у 1957. годину. Сада старији Индијана Џонс (Харисон Форд) сукобљава се са агентима Совјетског Савеза које предводи Ирина Спалко (Кејт Бланчет) у потрази за кристалном лобањом. Индијани се прикључују његова бивша љубавница Мерион Рејвенвуд (Marion Ravenwood, Карен Ален), greaser Мат Вилијамс (Mutt Williams, Шаја Лабаф) и авантуриста Мек (Mac, Реј Винстон). Џон Херт и Џим Бродбент појављују се у улози Индијаниних пријатеља академика.

Филм је био у развоју још од претходног филма Индијана Џонс и последњи крсташки ратник из 1989. године, зато што се Спилберг и Форд нису слагали са Лукасовим оригиналним концептом. Сценаристи Џеб Стјуарт (Jeb Stuart), Џефри Боам (Jeffrey Boam), M. Најт Шамалан (M. Night Shyamalan), Френк Дарабонт (Frank Darabont) и Џеф Нејтансон (Jeff Nathanson) радили су на сценарију пре него што је сценарио који је написао Дејвид Кеп (David Koepp) задовољио сву тројицу. Снимање је коначно почело 18. јуна 2007. на локацијама Нови Мексико, Њу Хејвен, Конектикат, Хаваји, Фресно, Калифорнија, као и soundstage студијима у Лос Анђелесу. како би се очувао естетски континуитет с претходним филмовима, екипа се ослонила на класично каскадерство уместо на компјутерски генерисане дублере, а камерман Јануш Камински проучавао је стил Дагласа Слокомба (Douglas Slocombe) из претходних филмова.

Маркетинг се великим делом заснивао на носталгији публике за серијалом, са производима инспирисаним са сва четири филма. Ишчекивање филма било је повишено тајновитошћу која је резултирала хапшењем особе која је украла компјутер на коме су били похрањени разноврсни документи везани за продукцију. Индијана Џонс и краљевство кристалне лобање премијерно је приказан широм света 22. маја 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *