Исусов гроб

Ден Браунов Да Винчијев код може бити превазиђен новом чак и већом расправом о Исусу Христу – тврдњом да су археолози пронашли гроб са његовим посмртним остацима! У новом ТВ документарцу на Дискавери каналу, продуцент Џејмс Камерун (Јамес Цамерон – филм Титаник) и режисер, Јеврејски новинар истраживач – Симха Јакобовици (Симцха Јацобовици), настоје да докажу да су погребна одаја у којој је Исус сахрањен и његово тело, пронађени у близини Јерусалима. Камерун и Јакобовици даље наводе и доказ да је Исус имао сина са Маријом Магдаленом.

Огромном успеху Ден Брауновог "Да Винчијевог кода" увелико је допринела манипулација са неколико чињеница уклопљених у бујну машту. Тако је "Да Винчијев код" постао међународни хит у књижарама. Међутим, експерти за ову тематику су већ имали прилику да прочешљају Браунове тврдње, (да су Исус и Марија Магдалена били у браку, да је Нови завет преправљан, и да је Константин измислио Исусово божанство). Доказано је да су његове теорије кривотворено учење, за које историчари закључују да су искоришћене да би обезбедиле добру продају књига и биоскопских карата.

Сада имамо сензационалну тврдњу да су Исусово васкрсење у телу и вазнесење били превара – једном речју, то је оно што Јакобовицијева књига – Исусов породични гроб и Камерунов ТВ документарац на Дискавери каналу покушавају да докажу. Ако је гроб Исуса Христа стварно откривен, онда је цела историја хришћанства заснована на погрешним тврдњама – да је Исус у телу васкрсао из мртвих, да га је једном приликом чак 500 следбеника видело живог, да је провео 40 дана поучавајући своје ученике, и након тога се вазнео у небо. Али пре него што се ухватимо у још једну заверу типа Да Винчијевог кода, хајде да погледамо чињенице насупрот следећих Камерунових тврдњи:

1. 1980. године у једном откопаном гробу у Талпиоту, у јерусалимском предграђу, откривено је 10 у кречњаку исклесаних кутија за кости (костурница, коштаница) које датирају из првог века.

2. Откривено је шест натписа са именима од којих су нека иста а нека слична оним која се појављују у Исусовој породици и међу његовим ученицима:

    – Исус, син Јосифов
    – Марија
    – Марија тј. Мариамне е Мара
    – Матеј
    – Јофа
    – Јуда, син Исусов

3. Мариамне е Мара би могло да се преведе са "Марија учитељка (господарица, она која је главна)", за коју Камерун мисли да би то могла да буде Марија Магдалена.

4. ДНК анализе остатака из костурница Исуса и Мариамне е Мара откривају да њих двоје нису у родбинској вези, увећава могућност да су били у браку и да су имали дете.

Какви су дакле, изгледи да је ово Исусова гробница? Камерон и Јакобовици тврде да је статистичка вероватноћа да ова имена припадају продици која није Исусова 600:1. Експерти међутим, доводе у питање многе од ових поставки када тумаче чињенице. Погледајмо следеће:

1. Истина је да су коштанице откривене у древној гробници. Али хиљаде сличних су пронађене у Јерусалиму. Такође, коштанице су коришћене за остатке више људи. Заправо, према Др. Крегу Евансу (Цраиг Еванс) аутору књиге Исус и коштанице, гробница је садржавала кости неких 35 особа, а половина од њих се налазила у костурницама. Цео локалитет је био прилично контаминиран.

2. Јесу ли Камерон и Јакобовици у праву у погледу имена за која изјављују да су на коштаницама? Према многим стручњацима – нису. Многа су написана на арамејском, друга на хебрејском, а остала на грчком. Ово указује да нису похрањиване током истог временског периода. Није чак ни сигурно да је Исус именован на једној од њих. Истраживање Др. Еванса није донело коначан закључак. Стивен Фан (Степхен Пханн), библијски експерт са Универзитета Свете земље такође није сигуран да је читање имена Исус на костурници исправно. Он сматра да је име вероватније Ханун. Опште-познато је да је старо семитско писмо тешко протумачити.

Требало би такође, запазити да су имена Исус, Марија и Јосиф била веома уобичајена у првом веку. Неких 25% жена је у Исусово време носило име Марија. Јосиф је такође било уобичајено име. А отприлике сваки десети се звао Јесуа. Др. Еванс наводи да је у Јерусалиму откривено скоро 100 гробница са именом Исус и око 200 са именом Јосиф. Име Марија је на свакој четвртој откривеној коштаници.

Сва су имена, осим Мариамне, била уобичајена у то време. Једино је у Би-би-сијевом документарцу из 1996. године прокоментарисано да би комбинујући имена можда и могла да буде Исусова породица. Та идеја је одмах одбачена, пре свега због тога, како је и експерт за Нови завет са универзитета Сент Ендрјус из Шкотске – Ричард Бекхам (Рицхард Бауцкхам) поменуо у једној каснијој књизи, да су библијска имена толико уобичајена да чак и кад би смо и израчунали вероватноћу да та имена припадају познатој Исусовој породици, била би веома мала.

3. Статистичка подршка за целу теорију о Исусовој гробници стоји или пада по питању Марије Магдалене. Стога, да ли Мариамене е Мара значи Марија Магдалена, као што то Камерон и Јакобовици покушавају да докажу? Не према већини стручњака. Њихова интерпретација просто нема подршку у чињеницама. Стручњак на пољу Новога Завета Ричард Бекхам запажа, "Прво коришћење имена ‘Мариамене’ за Магдалену се приписује једном ученом човеку рођеном 185. год. који је предложио да Магдалена пред крај живота не би била тако називана."

    (Најновији истраживачки рад Стивена Фана који је признати стручњак за палеографију, указује да се на костурници могу препознати два различита рукописа: један стандардним грчким документарним писмом, а други курзивом. Ово указује да су писани од различитих особа и у различито време. Тако, Мариамене е Мара, када се ово има у виду резултира следећим читањем – Мариаме каи Мара, које значи: Мариам и Марта. Ако је овај приступ исправан, а значајан број палеографа и археолога се слаже да јесте, онда су остаци две различите особе били похрањени у коштаницу у различитим временским интервалима. Ово искључује могућност да су остаци Марије Магдалене били смештени у ову костурницу. Види цео текст на сајту Универзитета Свете земље, на: www.ухл.ац/МариамеАндМартха/.)

4. Али, шта радити са ДНА тестовима? Не доказују ли они да је Исус био у тој гробници? Погледајмо пажљиво шта су тестови одредили. Узет је узорак (није било костију да се испитају) из коштаница које је Јакобовици идентификовао као Исусову и Мариаменину и примењен тест митохондрија ДНА да би се видело у каквом су односу. Резултат је био негативан, указујући му да да ове две особе нису у свези по мајци. Тако је дакле, узео здраво за готово да су били у браку. Али Бекхам није импресиониран, "Ако ‘Исус’ и ‘Мариамне’ нису у свези по мајци, зашто одмах закључивати да су били муж и жена, а не у сродству преко својих очева?"

Чињеница је да су ова имена која су откривена у истој гробници подстакла нагађања да је то можда заиста Исусов гроб. Али многи научници верују да су Камерон и Јакобовици искривили чињенице да би изградили своју поставку која је нереална. Надаље, много је спорних питања на која се мора одговорити пре него што неко донесе закључак који би оборио векове изучавања историје.

АКО ЈЕ ТО ЗАИСТА
ИСУСОВ ГРОБ, ЗАШТО ОНДА…?

1. Зашто Камерун и Јакобовици не наводе стручњаке који се не слажу са њиховим мишљењем? На пример, оне из 1996. год. кад је Би-би-си (Бритисх Броадцастинг Цорп.) емитовао кратки документарац на исту тему, археолози су довели у питање те изјаве. Чињеница је да велика већина археолога оспорава њихову тврдњу.

2. Кад је обичај да се мртви сахране у градовима од којих потичу, зашто би се породични гроб Марије и Јосифа налазио у Јерусалиму, а не у Назарету? Познавалац Средњег Истока и библијски антрополог Џо Зиас (Јое Зиас) тврди "Ово нема ништа заједничког са Исусом, јер је он свима познат као Исус из Назарета, а не као Исус из Јерусалима. Чак и да је породица била довољно богата да себи приушти овакву гробницу, а вероватно није, она би се налазила у Назарету, а не овде у Јерусалиму." Зиас одбацује Камерунове тврдње као ‘нечасне’.

3. Зашто Исусови непријатељи, јеврејске вође, нису открили гроб? Они су безуспешно трагали по целом Јерусалиму било какав доказ постојања Исусовог мртвог тела, да би на крају изјавили да су га ученици украли. Они су толико мрзели Исуса да су желели да буде разапет, зато им је и значило да открију где је његово тело, али тела није било.

4. Зашто Римљани нису открили и објавили да ови натписи припадају Исусу? Римски војници су надгледали цео Јерусалим, и знали су да је његово тело нестало из гроба којег су они чували.

5. Зашто тадашњи римски и јеврејски историчари нису писали о гробу и посмртним остацима? Ни један једини историчар савременик није гроб доводио у питање.

6. Зашто су Јаковљеву костурницу, која је проглашена кривотвореном, Камерун и Јакобовици навели као један од повода да се ‘Исусов гроб’ прихвати као неоспоран? Дописник Си-би-ес Њуза (ЦБС Неwс), Марк Филипс (Марк Пхилипс) је саопштио: "Археолози су једногласно окарактерисали ову тврдњу као причу без икаквих основа." Затим је наставио "Ово је већ други пут да је Дискавери канал укључен у расправу о побијеној тврдњи у вези древног гроба. Човек који је био одговоран за претходни случај сада се суочава са суђењем за превару." Бен Витерингтон (Бен Wитхерингтон), експерт за рано хришћанство који је добро упознат са Јаковљевом костурницом, каже "постоје чрвсти аргументи због којих се не може прихватити да потиче са талпиотског земљишта."

7. Зашто Јакобовици и Камерун чекају до пред сам Ускрс да лансирају књигу и документарац? Амос Клонер (Амос Клонер), археолог који се први заузео да преиспита земљиште где се гробница налази, је рекао да идеја да је то Исусова породична гробница по археолошким стандардима неће моћи да се одржи, али ће у сваком случају телевизији донети профит. "Они само желе да добију новац за то", Клонеров је коментар.

8. Зашто би Исусови ученици подносили мучење због тврдње да је он васкрсао, ако су знали да је то била лакрдија? Експерт за Нови завет, Дарел Бок (Даррелл Боцк) је поставио питање: "Зашто би Исусова породица и следбеници сахранили његово тело у породичној гробници а затим отишли да радосно проповедају да је у телу васкрсао из мртвих?"

ПИТАМО СТРУЧЊАКЕ…

Isusov grog u JerusalimuСтивен Фан (Степхен Пфанн), библијски експерт на Универзитету Света земља у Јерусалиму, који је у документарцу дао интервју, рекао је да претпоставке које филм износи немају тежину. "Мислим да ово неће заокупити хришћане", каже Фан, "али би се скептицима, у сваком случају, допало да у томе виде било шта што поткопава веру огромног броја људи." "Колика је вероватноћа да овде тако нешто примете?", наставио је Фан, "на скали од 1 до 10, ако је 10 највећа вероватноћа, она је можда 1, највише 1,5."

Фан чак није сигуран ни да се име "Исус" (Јошуа) на сандуцима исправно прочитано.

Његово је мишљење да тај натпис више личи на име "Ханун" (Ханун). Познато је да се древни семитски записи изузетно тешко могу тачно протумачити.

Оснат Гоаз (Оснат Гоаз), представница израелске владе одговорна за археологију, је изјавила да је сектор за старине сагласан да се пошаљу два сандука у Њујорк, али два која нису садржавала људске остатке. "Сложили смо се да пошаљемо ове сандуке, али то не значи да се и са тим тврдњама (тврдњама филм мејкера) слажемо", рекла је.

Вилијам Девер (Wиллиам Девер), стручњак за блискоисточну археологију и антропологију, који сарађује са израелским археолозима већ пет деценија, је изјавио да се за те костурнице већ годинама зна. "Чињеница да му није придавано пуно пажње већ вам говори нешто," рекао је Девер, који је и професор на универзитету у Аризони, "ово би било забавно да није одвело у заблуду много људи."

преузето са Интернета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *