Мила Јововић

Мила Јововић (енгл. Milla Jovovich, срп. Милица Јововић, рус. Милица Йовович, рођена 17. децембра, 1975), је глумица, музичар и фото модел која живи и ради у САД.

Јововићева је започела своју манекенску каријеру у својој 11. години. Године 1988. добила је своју прву професионалну улогу у телевизијском филму „Ноћни воз за Катманду“, а касније исте те године се појавила у свом првом високобуетном филму „Раскршће два месеца“. Након неколико мањих телевизијских и филмских улога, постала је позната по улози у филму „Повратак у Плаву лагуну“ (1991). Следећа значајна улога била је у филму „Пети елемент“ (1997), а касније је имала главну улогу у филму „Гласник: Прича Јованке Орлеанке“ (1999). Године 2002. играла је главну улогу у филму „Притајено зло“, који је изродио два наставка: Притајено зло: Апокалипса (2004) и „Притајено зло: Истребљење“ (2007).

Поред своје манекенске и глумачке каријере, Јововићка је 1994. објавила и албум The Divine Comedy.

Мила Јововић је рођена у Кијеву, Украјина (у то време део Совјетског Савеза). Отац јој је српски доктор Богић Јововић, а мајка украјинска глумица Галина Логинова Јововић. Породица се преселила у Лондон, а 1981. у Сакраменто у Калифорнији када је Милица имала пет година. Седам месеци касније настанили су се у Лос Анђелесу.

Њена породица је пореклом из Црне Горе, а имају имовину у Метохији у Злопеку близу Пећи. Њен прадеда Богић Цамић Јововић био је барјактар из племена Васојевића и гардијски официр (перјаник) краља Николе I Петровића; име његове жене било је Милица, по којој је Мила добила име. Њен деда Богдан Јововић био је командант војног подручја Приштина, а касније је био војни финансијски инспектор у војним подручјима Скопље и Сарајево, где је открио велику проневеру злата. Кажњен је јер је одбио да оптужи свог пријатеља за тај злочин. Касније, комунистичка влада Југославије га је утамничила на Голи оток. Бојећи се да ће поново бити ухапшен, побегао је у Албанију а касније је прешао у Совјетски Савез, у Кијев. Друга верзија приче је да је заправо он узео злато. Милин отац, Богић Јововић, се касније придружио њеном деди у Кијеву, где су он и сестра дипломирали медицину.

Већ са 11 године запазио је фотограф Ричард Аведон који ју је представио у Ревлоновим рекламама „Најнезаборавније жене света“. У октобру 1987. представљена је на насловној страни италијанској магазина Lei што је била прва од многих насловних страна на којима се појављивала. Наставила је каријеру фотомодела, а објавила је и музички ЦД албум пре него што се појавила у првом филму -Two Moon Junction}- 1988. Њено појављивање у филму Повратак у Плаву лагуну 1991. изазвало је неизбежно поређење с другим дететом моделом које је постало глумица, Брук Шилдс (која је глумила у првој Плавој лагуни једанест година раније). У већини својих раних филмова глумила је споредне улоге.

До касних деведесетих добијала све више хонораре и ушла у свет акционих јунакиња глумећи у Петом елементу и у два популарна филма заснована на серији хорор видео игара Resident Evil (најављено је њено учешће у још два филма из те серије у 2006. и 2007. години).

У 1994, Јововићева је, под именом Мила, објавила први музички албум „Божанствена комедија“ (Divine Comedy), који је критика добро прихватила. Албум је садржао многе оригиналне песме, а њена музика упоређивана је са Тори Ејмос и Кејт Буш. Иако је више пажње поклањала својој филмској каријери, њен глас се појавио и на албуму Legion of Boom 2004. који је издала група The Crystal Method.

Мила Јововић се удала за глумца Шона Ендруза октобра 1992. за време снимања филма „Dazed and Confused“; тај брак је поништен месец дана касније. Касније, 1997, удала се за режисера „Петог елемента“ Лика Бесона. Развели су се 1999, после чега се кратко забављала са гитаристом Ред Хот Чили Пеперс, Џоном Фрушантеом. Била кратко верена за писца и режисера Пола Андерсона („Resident Evil“) 2003.

Мила Јововић говори више језика: Српски, руски, француски и енглески. Један од омиљених писаца јој је Габријел Гарсија Маркес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *