Проклетници

Проклетници (енгл. Инглоуриоус Бастердс) је ратни филм из 2009. сценаристе и режисера Квентина Тарантина у коме главне улоге тумаче Бред Пит, Кристоф Валц и Мелани Лоран. Радња филма говори о две завере којима би се извршио атентат на политички врх нацистичке Немачке — једне коју планира млада француска Јеврејка, власница биоскопа, коју игра Лоранова — и друге коју планира тим јеврејских савезничких војника које предводи поручник Алдо Рејн кога игра Бред Пит.

Филм је подељен на пет поглавља: Било једном у окупираној Француској (Онце Упон а Тиме ин Нази Оццупиед Франце), Проклетници (Инглоуриоус Бастердс), Немачка ноћ у Паризу (Герман Нигхт ин Парис), Операција кино (Оператион Кино) и Освета (Ревенге оф тхе Гиант Фаце).

У једном француском селу 1941, СС поручник Ханс Ланда, познат под надимком „Ловац на Јевреје“, посећује дом француског млекара Перијеа Лападита, за кога нацисти сумњају да скрива јеврејску породицу Драјфус. Ланда убеђује фармера да призна да крије породицу испод кухињског пода, а затим наређује СС војницима да пуцају у под у место за које је Лападит потврдио да се испод њега скрива породица Драјфус. Нацисти убијају целу породицу осим девојке по имену Шошана, коју Ланда пушта да побегне.

У Италији, у лето 1944, поручник Алдо Рејн регрутује тим јеврејско-америчких војника за мисију у којој би требало да се пробију иза непријатељских линија и унесу страх у редове немачке војске. Он каже војницима да му је сваки од њих дужан сто нацистичких скалпова. Своје операције извршавају у маниру „нема заробљеника“, чиме задобијају надимак Проклетници. Војник по имену Буц, преживео је напад Проклетника због чега га Адолф Хитлер позива на рапорт. Буцово сведочење о нападу приказано је кроз флешбек у коме он објашњава да је његов одред упао у заседу, и како је његовог наредника бејзбол палицом на смрт пребио водник Дони Доновиц, међу Немцима познат као „Медвед Јеврејин“. Буц затим открива кукасти крст који су му ножем урезали на чело како би и након рата сви знали да је нациста.

У јуну 1944, три године након што јој је породица убијена, Шошана под лажним именом Емануел Мимије, води један париски биоскоп. Прилази јој немачки војник Фредерик Цолер, који међу Немцима важи за ратног хероја јер је на источном фронту снајпером убио 250 непријатељских војника, и о коме је тек снимљен пропагандни филм Столз дер Натион (Понос нације). Он покушаваја да је импресионира, али га она одбија. Цолер не одустаје и наговара немачког министра пропаганде, Јозефа Гебелса, да премијеру Поноса нације одржи у Шошанином биоскопу. Након што сазна да ће премијери присуствовати и Хитлер, Геринг и Борман, Шошана види прилику за освету и одлучује да током премијере запали биоскоп великом количином филмских ролни израђених од тринитроцелулозе.

Британци такође сазнају за премијеру и шаљу поручника Арчија Хикокса да се инфилтрира на овај догађај уз пратњу Проклетника и немачке филмске звезде Бриџит фон Хамерсмарк која ради као савезнички шпијун. Хикокс и двојица Проклетника налазе се са Хамерсмарковом у крчми где мајор гестапоа Дитер Хелштром примећује Хикоксов чудни акценат и погрешан начин на који овај наручује пиће с три прста. Ово резултира крвавим обрачуном у коме гину сви у крчми осим Хамерсмаркове. Рејн затим испитује Хамерсмаркову, и након сазнања да ће Хитлер присуствовати премијери, смишља план по коме ће он, Дони и Омар на премијери глумити италијанске пратиоце Хамерсмаркове. Линда касније испитује крчму где проналази ципелу коју је Хамерсмаркова изгубила, као и марамицу с њеним аутограмом.

На премијери, Линда тражи да се види с Хамерсмарковом насамо. Након што је најпре натера да проба ципелу брутално је усмрћује дављењем. Затим наређује да се Рејн и редов Утвич ухапсе. Ланда склапа договор са Рејновим надређеним официром у коме би му (између осталог) били гарантовани пуна војна пензија и америчко држављанство, у замену за то да Допусти Донију и Омару, који још увек седе у биоскопу, да убију нацистички војни врх. Током филма, Цолер одлази у пројекциону собу да види шошану и љутито протестује због тога што га ова одбија. Након што јој окрене леђа, она га упуца с неколико хитаца из пиштоља, али ипак успева да је убије пре него што подлегне задобијеним ранама. Филмска пројекција затим бива прекинута крупним планом Шошаниног лица на филмском платну у коме она обавештава публику да ће бити све побити једна Јеврејка. Истовремено, Шошанин радник и љубавник, Марсел, који је закључао све излазе из биоскопа, пали нитратне филмске ролне смештене иза платна. Дони и Омар убијају Хитлера и Гебелса, а затим отварају ватру и на све присутне у публици. Они настављају ватру све док динамит који је Ланда поставио раније не експлодира са све штапинима закаченим на њихове ноге, уништавајући цео биоскоп.

Ланда и његов радио оператер, по договору, одвозе Рејна и Утвича до америчких линија. Затим, Ланда се предаје Рејну и предаје му своје оружје, допуштајући Утвичу да га веже. Рејн крши свој део договора тако што убија Ландиног возача кога затим Утвич скалпира. Након тога, Рејв Ланди на чело урезује кукасти крст, уз коментар да би то могло бити његово ремек-дело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *