Страдање Христово

Филм, из 2004. године који је режирао Мел Гибсон, говори о посљедња 24 сата Исуса Христа и његовом страдању. Почиње Исусовом агонијом у Гетсиманском врту, док апостоли спавају под стаблима. Велики свештеник Каифа нуди Јуди, да открије где се налази Исус. Као награду за то Јуда добија 30 сребрењака. Сотона наговара Исуса да одустане од идеје, да једна особа може откупити грехе целог света. Исус му се одупире. Долазе војници, Јуда издаје Исуса пољупцем. Петар узима мач и отсече ухо једног стражара, а Исус узме ухо и зацели га. Марија се буди из ружног сна и предосећа, да се нешто догађа. Марија Магдалена је уз њу, а апостол Јован им јавља, да је Исус ухапшен.

Исус је одведен у Каифину палату где трпи разна злостаљања и тортуре. Јуда се осећа посрамљено, демони га муче. Исус угледа мајку Марију, Марију Магдалену и Јована те се присећа детињства, када је радио стол за богаташа и шалио се с Маријом. Исуса испитују, муче и осуђују на смрт. Петар је уплашен и одрекене се Исуса три пута. Каје се и плаче. Јуда жели исправити своју грешку, али не успева, одлази из града и извршава самоубиство. Исуса доведе пред Понтија Пилата са циљем, да буде разапет по римском закону. Понтије Пилат не види кривицу код Исуса, жели да га пусти, али попушта под притиском масе и осуди Исуса, а пусти Барабу, локалног разбојника.

Исуса бичују готово до смрти, војници га исмејавају и стављају му круну од трња око главе. Исус носи тешки крст по улицама и пада под њим три пута. Марија, Марија Магдалена и Јован проматрају то издалека, а касније му Марија прилази. Исус више не може сам носити крст па војници траже од Simon of Cyrene да он помогне носити крст. Приликом Исусова пада, прилази му Вероника и даје му свој рубац, да обрише крваво лице. На Вероникином рупцу остаје лик Исусова лица. Процесија наставља према брду званом Голгота. Тамо Исуса прибијају на крст заједно два разбојника. Онај са лева га моли за спас душе и говори да је Исус стварно Син Божји. Исус опрашта грехе добром разбојнику и каже му да ће још данас бити с њим у рају.

Како је Исусу све теже, небо постаје све мрачније. Исус изражава жеђ, а римски војник (касније је постао св. Лонгин), натапа спужву јесенцом и даје Исусу. Исус говори на арамејском: "Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?" Затим каже: "Завршено је" и издахне. Чује се јака грмљавина. Римски војник Касијус, ломио је ноге разбојницима крај Исуса, али Исусу није, јер је већ умро. Али му је пробио бок копљем и тада потеку крв и вода те Касијус падне на кољена. Присутни Римљани и Јевреји схватили су, шта су учинили. Гром погађа јеврејски храм и преполовљава га. Каифа у шоку плаче. Сотона у дубинама пакла, страховито виче, знајући да је заувек поражен.

Касније Исуса скидају са крста, Марија га прима у своје руке. Затим је приказана унутрашњост гроба, три дана касније на Ускрс. Види се одваљен камен, јутарња светлост. Ускрснули Исус отвара очи, устаје и излази из гроба. Виде му се рупе на руци од чавала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *