Суперман

Суперменови творци су канадски цртач Џозеф Шустер и амерички сценариста Џером Сигел.
Као што се казује у Action Comics #1, Супермен је рођен на планети Криптон као Кал-Ел, и као бебу га ракетом шаље на Земљу његов отац, научник Џор-Ел, неколико минута пре уништења планете. Ракету која је слетела на Земљу и бебу у њој пронашао је средовечни пар Кентових и усвојио је. Како је дечак одрастао схватао је да поседује моћи које далеко надмашују могућности обичних људи и одлучио да их искористи како би помогао осталима. Да би сакрио свој идентитет, док се не бори против зла, Супермен се крије иза лика доброћудног шепртље Кларка Кента, новинара листа Дејли Стар (касније промењеног у Дејли Планит). Кларк ради с новинарком Лоис Лејн у коју је заљубљен и којом ће се касније и оженити.

Неки од његових надимака су Човек од челика (уједно и најпознатији), Човек сутрашњице, Криптонов последњи син и Метрополисов омиљени син.

Прича о Суперменовом пореклу слична је другим културним херојима и религијским фигурама попут Исуса, Мојсија, Гилгамеша, Самсона или Кришне, који су као бебе одпослати са места на коме су били у опасности. Како било, чињенице о његовим коренима, као и везама и способностима, значајно су се мењале током времена. Уредници и сценаристи користили су процес ретроактивног континуитета, тзв. retcon, како би усагласили измене у популарној култури, одстранили ограничавајуће сегменте митова и направили савремену причу. Те измене су направљене како би учврстили изворне елементе које Супермена чине савременом иконом.

Кларк је растао на породичној фарми Кентових, полако откривајући да поседује разне супермоћи, али несвестан свог криптонског порекла. Након смрти својих родитеља Кларк одлучује да употреби своје моћи за добробит човечанства, прави стилизовани костим и сели се у Метрополис. Кларк почиње да ради као новинар листа Дејли Стар и убрзо се открива свету као први суперхерој — Супермен.

Суперменове моћи развијају се током четрдесетих година, укључујући огромни пораст у снази и могућност летења — ранији стрипови су му само давали могућност скока до осмине миље.
У стрипу Superman #61 из 1949. године, Супермен коначно сазнаје за постојање Криптона. Истих година постаје и уважени члан Америчке лиге правде, иако се у причама из Златног доба појављује само два пута (All Star Comics #8 и #36).

Почевши од четрдесетих па надаље постепено се почиње са приказивањем Суперменовог детињства.
Прва прича о Супербоју појављује се у More Fun Comics #101 у фебруару 1945. фодине.
Место збивања је још увек непознато, мада је наговештено да је у близини Метрополиса, а Кентови још увек немају имена. Није установљено да Супербој живи у Смолвилу све до Superboy #2 из маја 1949. године, а имена његових родитеља — Џонатан и Марта Кент, нису дата све до Superboy #12 из јануара 1951. — дванаест година након првог појављивања у Action Comics #1.

Остале промене у вези са Суперменом настају као последица појављивања у другим медијима, укључујући радио и новински стрип. Дејли Стар постаје Дејли Планит — вероватно због тога што су новине са истим именом већ постојале — а Пери Вајт замењује оригиналног уредника Џорџа Тејлора у првој епизоди радио-серијала, а убрзо им се прикључује и фотограф Џими Олсен.

Током четрдесетих и педесетих година, миту о Супермену постепено су додавани данас добро познати елементи, који су и званично установљени крајем педесетих.
Ово укључује значајније истицање научно-фантастичних елемената, укључујући његово криптонско порекло, као и дорађену верзију приче о његовом пореклу.

Суперман, Спидерман, Батман, Иронман и како се још звали су све наши хероји.
Измислили и заволили смо их јер нећемо ни пошто да верујемо у јединог хероја Господа Исуса Христа, побједника над побједникама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *