Звездане стазе

Звездане стазе (Star Trek) је америчка франшиза која је почела играном серијом Звездане стазе: Оригинална серија (Star Trek: The Original Series) 1966. године, када је 8. септембра приказана прва епизода под насловом Клопка за људе (The Man Trap).
Иако је серија током првобитног приказивања била слабо оцењена, током седамдесетих година стиче популарност током репризних приказивања. Резултат ове популарности била су настојања студија Парамаунт (Paramount) да се Звездане стазе врате на мале екране под насловом Звездане стазе: Фаза II (Star Trek: Phase II), која су 1979. године произвела Звездане стазе: Играни филм (Star Trek: The Motion Picture).
За њега је по мишљењу многих заслужан успех филма Звездани ратови, и мада је генерално оцењен као неуспешан први покушај, улагање у продукцију попут визуелних ефеката знатно се исплатило у следећим филмовима који су је успешно користили са бољим сценаријима. Године 1987. серија се вратила на мале екране под називом Звездане стазе: Следећа генерација (Star Trek: The Next Generation), коју су следиле Звездане стазе: Дубоки свемир 9 (Star Trek: Deep Space Nine), Звездане стазе: Војаџер (Star Trek: Voyager) и Звездане стазе: Ентерпрајз (Star Trek: Enterprise). Поред играних, снимљене су и две сезоне анимиране серије, које су приказиване 1973 и 1974 године.

Оригинална серија

Серија Звездане стазе, касније названа Оригинална серија, приказивана је 3 сезоне: од 1966 до 1969 године.
Главни ликови оригиналне серије су капетан Џејмс Тајбиријус Кирк (James Tiberius Kirk), његов заменик Спок (Spock), и бродски доктор Леонард Х. Мекој (Leonard H. McCoy), који путују међузвезданим бродом Ентерпрајз (Enterprise) на петогодишњем истраживачком задатку и сусрећу се с разноразним ванземаљцима и њиховим обичајима, чиме се реализују драмски и акциони захтеви серије. Темеље серије поставили су разни писци научне фантастике под вођством продуцената Џина Роденберија (Gene Roddenberry) и Џина Куна (Gene Coon) и уреднице сценарија Дороти Фонтане (Dorothy Fontana), због чега се прва сезона серије генерално сматра најбољом. Квалитет серије знатно опада у трећој сезони, када јој се смањује буџет и када је напушта Џин Кун. Због тога је њено емитовање пребачено у мање популаран термин.
Серија се укида на крају треће сезоне, мада је од самог почетка било иницијатива за њено укидање, и само је инсистирање њених поклоника спречило да се серија не укине већ после друге сезоне.

Следећа генерација

Након успеха последњих неколико филмова, студио Парамаунт враћа Звездане стазе на телевизију под вођством Џина Роденберија. Он окупља неколико чланова тима из старе серије, укључујући Боба Џастмана (Bob Justman), Дороти Фонтану, Дејвида Џеролда (David Gerrold), и Била Тајса (Bill Theiss). Ипак, ова верзија неће бити налик старој — већ за први филм, у који је био највише укључен, Роденбери је почео да претвара Звездане стазе у утопистичку визију будућности у којој нема сиромаштва и капитализма, по чему се нова серија знатно разликује од претходне.
Следећа генерација бележи путовања новог међузвезданог брода Ентерпрајз, сто година након дешавања оригиналне серије.
Главни ликови су: капетан Жан-Лук Пикард, први официр Вилијам Т. Рајкер, поручник Дејта, поручник Ворф, шеф обезбеђења Таша Јар (у првом серијалу гине, а на њено место долази Ворф), машински инжењер Џорди Лафорџ, бродска саветница Дијана Трој и бродска докторка Др Беверли Крашер. Конфликт између ликова је знатно смањен, а сама серија почиње да се бави дугорочним проблемима у познатом свемиру попут клингонске, кардасијанске и ромуланске политике, више него самим истраживањем. Снимљено је 7 сезона овог серијала, од 1987 до 1994 године.Бројни односи и расе представљени у овом серијалу постаће основа појединих епизода у серијалима Дубоки свемир 9 и Војаџер.Међу поклоницима серијала и критичарима овај серијал се сматра најбољим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *