Да ли је Исус икада тврдио да је Бог?

Нигде у Библији није записано да је Исус тачно рекао, “Ја сам Бог.” Али ово исто не значи да Он није објавио да је Бог. Узмимо на пример Исусове речи у Јовану 10:30, “Ја и Отац једно смо.” На први поглед, ово можда не изгледа као изјава да је Бог. Међутим, погледајмо на реакцију Јевреја на Његову изјаву, “Одговорише му Јудеји: за добро дело те не засипамо камењем, него због хуле на Бога, што се ти – као човек – градиш Богом” (Јован 10:33). Јевреји су Исусову изјаву разумели као тврдњу да је Бог. У стиховима који следе, Исус никада није исправио Јевреје говорећи , “Ја нисам тврдио да сам Бог.” То указује да је Исус заиста говорио да је Бог када је изјављивао, “Ја и Отац једно смо”(Јован 10:30). Јован 8:58 је други пример. Исус је изјавио, “ Рече им Исус: заиста, заиста кажем вам: ја постојим пре него што се Аврам родио!” И изнова, као одговор на ово, Јевреји су узели камење у покушају да Га каменују (Јован 8:59). Зашто би Јевреји желели да каменују Исуса ако Он није рекао нешто што су они веровали да је богохулно, у овом случају, тврдњу да је Бог?

Јован 1:1 каже да “Бог беше Реч.” Јован 1:14 каже “Реч се оваплоти.” Ово јасно показује да је Исус Бог у телу. Дела 20:28 нам кажу, "…напасајте Божију цркву, коју је Он стекао својом крвљу." Ко је купио цркву својом крвљу? Исус Христос. Дела 20:28 изјављују да је Бог купио цркву својом сопственом крвљу. Самим тим, Исус је Бог!

Тома, један од ученика ја изјавио у вези са Исусом, “Господ мој и Бог мој” (Јован 20:28). Исус га не исправља. Тит 2:13 нас охрабрује да сачекамо на долазак нашег Бога и Спаситеља – Исуса Христа (види такође 2 Петрову 1:1). У Јеврејима 1:8, Отац каже о Исусу, "За Сина пак: Твој престо Боже, стоји у све векове и жезло твоје правости је жезло твога царства."

У Откривењу, један анђео упућује Апостола Јована да слави једино Бога (Откривење 19:10). Неколико пута у Писму Исус прихвата слављење (Матеј 2:11; 14:33; 28:9,17; Лука 24:52; Јован 9:38). Он никада не укорава људе када Га славе. Да Исус није био Бог, Он би људима рекао да Га не славе, баш као што је и анђео у Откривењу то учинио. Постоји још много стихова и одломака у Писму који потврђују Исусово божанство.

Најважнији разлог због кога Исус треба да је Бог, је тај да у случају да није Бог, Његова смрт не би била довољна да плати казну за грехе читавог света (1 Јованова 2:2). Само је Бог могао да плати тако велику казну. Само је Бог могао да преузме грехе целог света (2 Цоринтхианс 5:21), да умре и да буде васкрснут – доказујући своју победу над грехом и смрћу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *