Да ли је Васкрсење стваран историјски догађај?

Важно је да знамо да ли је Васкрсење стваран историјски догађај.
Покушаћуемо да вам то изнесемо.
Кад неки историчар хоће да утврди тачност неког историјског догађаја, он се позива на веродостојне историјске изворе.
Да ли ми, хришћани, имамо такве изворе?
Имамо, још како!
Ту су 4 Јеванђеља, ту су све посланице апостола Павла.
Оне говоре о Васкрсењу Христовом, не као о каквој причи, нити о каквом миту, него као о стварном историјском догађају.
И тога су се бојали противници хришћанства. Па су зато дигли галаму, још у прошлом веку, из петних жила упињући се да оспоре веродостојност тих књига. И да кажу како су те књиге написане у прошлом веку и ко се још сећа шта је Христос урадио, после двеста година.
Један совјетски идеолог Випер, тобож научно, је утврдио како су те књиге написане чак у 4. веку.
Па дабоме, кад би то тако било оне не би имале неку доказну вредност. Али узалуд мука, то није тако.
Ево погледајмо те чињенице које сведоче против њих. Цитати из Светог писма налазе се код најранијих европских писаца.
Тако нпр. св. Јустин, мученик и филозоф, који је умро негде око 150 – 160 г., тих година пише у својим књигама и цитира Јованово Еванђеље (главу 3,18 стих), а да то Еванђеље није постојало, не би могао цитирати. Св. Поликарп епископ смирнски и св. Игњатије епископ антиохијски у својим посланицама такође пишу о Еванђељима.
Значи знали су за њих, јер да нису знали не би могли о томе писати.
То је чињеница. И још нешто нарочито важно, 1935. г. нађен је у Африци, у Александрији, један папирус, није већи од моје шаке.
Кад су прочитали шта пише, а оно 17. и 18. стих из 18. главе Јовановог Еванђеља.
И када су научном методом "угљеника 14" прорачунали старост тога папируса, израчунали су да потиче из почетка 2. века. Дакле имамо цорпус делицти. Један материјални доказ да је Јованово Еванђеље постојало већ почетком 1. века.
Можемо и даље да идемо у прошлост. Кад читамо Еванђеље по Луки, видимо да у том Еванђељу има једно пророчанство Спаситељево о Јерусалиму. И Спаситељ се заплакао над судбином Јерусалима и каже: "И кад би ти сад знао у овај час шта је за мир твој, али је сада сакривено од очију твојих, јер ће доћи непријатељ твој, опколиће те опкопима, стегнуће те са свих страна и разбиће тебе и децу твоју у теби тако да ни камен на камену неће остати."
Када прочитамо ово Еванђеље, нигде не пише да се оно остварило, значи написано је пре него што се остварило. Јер да се остварило, Лука би казао, ето остварило се тада и тада. Међутим из историје знамо да се то пророчанство у Јерусалиму буквално остварило 70. године хришћанске ере, када су римски војсковођа Веспазијан и његов наследник Тит разорили јерусалимски храм и Јерусалим. Дакле то Еванђеље је написано сигурно пре 70. године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *