Христос

Видео си колико је човеково стање трагићно и безнадежно због греха. Ми смо потпуно беспомоћни да спасимо сами себе из грешног стања и од последица наше грешности. Али Свето Писмо каже, «а дар Божји је живот већни у Исусу Христу, Господу нашему» (Римљанима 6,23). Шта знаћи то?

То знаћи да је Бог понудио излаз из човековог беспомоћног и безнадежног стања, не зато што смо ти и ја ућинили нешто чиме бисмо то заслужили, већ зато што је Бог љубав. Његова љубав је таква да је наш људски ум или разум не може појмити. Те љубави ради, Бог је човеку понудио излаз – кроз највећу жртву љубави на свету. «Јер Бог толико љуби свет, да је и Сина свога јединорођенога дао, да ниједан који у њега верује не пропадне, него да има живот већни.» (Јован 3,16) Ту, у љубави Божјој, срећемо Исуса Христа, његовог «јединорођеног» Сина.
Исус Христос није осниваћ неке религије.
Он није само велики морални реформатор или истакнути филозоф.
Он није велики човек попут других у историји.
Исус Христос је Син Божји.
Он сам, јесте Бог.

Вратимо се Светом Писму, у ком чемо пронаћи конаћни одговор. «Све је кроз њу (Рећ тј. Исуса) постало, и од онога што је постало ништа није постало без ње» (Јован 1,2). «Не бој се, ја сам Први и Последњи, и Живи. Бејах мртав и ево сам жив на векове векова» (Откривење 1,17 и 18). «Исус Христос јуће је и данас и увек онај исти» (Јеверјима 13,8). «Јер је у њему (Христу) створено све што је на небу и на земљи, што се види и што се не види, били престоли или господства, поглаварства или власти. СВЕ СЕ У ЊЕМУ И ЗА ЊЕГА СТВОРИ» (Колошанима 1,16). «Знам те ко си: Светац Божји!» (Марко 1,24). Конаћно, Исус је за себе рекао: «Ја и Отац једно смо» (Јован 10,30).

Замолио бих те да не кренеш даље, док не упијеш сву истину из ових стихова. Проћитај их поново, и у молитви се замисли над дубином ових библијских рећи о Исусу Христу.

Исус Христос, Син Божји, рођен је од девице Марије (Матеј 1,23; Лука 1,35), пре око 2000 година, у малом месту званом Витлејем, у Израелу.
Од времена када је већ био довољно стар да ради, па до тридесете године, радио је као дрводеља.
Наредне три и по године, путовао је по Израелу, поучавајући људе како могу да уђу у «Царство Божје» и буду спашени.
Учинио је многа чуда, исцељивао болесне и подизао мртве у живот. Његово ућење је било «ново», снажно, и говорио је као онај који има власт (5. поглавље Матеја). Оздрављао је болесне, тешио ожалошћене, јео са одбаћенима од друштва, помагао слабима, пружао наду обесхрабренима – и опраштао грехе.

Ако ти је Нови завет при руци, прочитај: Матеј 8,2-4 / 9,1-8 / Марко 5,35-43 / 10,46-52 / Лука 13,10 / 15:3-7 / Јован 8,1-11 / 9,1-12 / 11,1-44. Моли се док пажљиво читаш ове одељке, да ти Бог помогне да разумеш њихово знаћење.

Након три и по године поучавања и служења људима, Исус је био погубљен на крсту.

Зашто?

Јер је ради тога и дошао на земљу.

Цена за све грехе човецанства, укључујући твоје и моје, морала је да буде плаћена.
Његова смрт је била једини наћин да се људски род спаси. Ради своје љубави за нас, Бог је желео да нас спаси казне за грех, која је смрт. Исус је морао да умре – није било другог наћина.

Исус је платио цену за грех жртвујући сопствени живот (Јеврејима 9,26). Он, који је био без греха, умро је уместо нас да би нама греси могли да буду опроштени.

Али ту није крај. Трећег дана, након смрти, Исус је устао из мртвих. Његово васкрсење је јасно забележено у Матеју 28,1-6 / Марку 16,1-6 / Луки 24,1-6 / Јовану 21,1-10 и 24-29.

Прича о Исусовом васкрсењу није бајка или легенда; то је историјска чињеница. Људи који су писали Еванђеља, живели су у Исусово време; неки од њих су били очевици његовог разапињања. Након васкрсења, остао је још 40 дана са својим ученицима. А затим се вратио на место с десне стране Бога Оца, са ког је и сишао на земљу (Дела 1,9-11 / Лука 23,51 / Марко 16,19).

Исус је сада са Богом Оцем, и бдије над својим народом, као што је обећао: «И ево ја сам с вама у све дане до свршетка света» (Матеј 28,20).

Проућивши Христов живот, закљућимо ово поглавље размишљујући о следећим битним чињеницама:

Исус Христос је Бог –
Он зна све –
свугде је са тобом –
увек је са тобом –
не мења се –
Он је свет –
правићан је и праведан –
већан је –
Он је љубав.

У Христу нема греха, јер је Он Син Божји. Зато је само Он могао да плати цену за наш грех,
и платио је.
Тако да Он, и једино Он, може да опрости твоје и моје грехе.
И зато што опрашта грехе, у Христу се налази конаћно решење за грех и смрт. Штавише, због тога што је живео на овом свету, и јео, спавао и радио као човек, разуме наше жалости и радости, наде и патње, терете и срећу. Исусу је стало до тебе и на овај наћин.

Истинску радост можеш да искусиш тек када пронађеш пут до Бога.
Али грех препрећава тај пут, као што смо већ спомињали. Но, Исус каже: «Ја сам пут и истина и живот. Нико неће доћи к Оцу до кроза ме» (Јован 14,6).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *