Ко је Он ?

Ко је Исус Христос? За разлику од питања, "Да ли Бог постоји?", јако мало људи се пита да ли је Исус Христос постојао. Генерално је прихваћено да је Исус заиста био човек који је ходао земљом, у Израелу, пре скоро 2000 година. Дебата настаје када се почне расправљати о Исусовом потпуном идентитету. Скоро свака велика религија учи да је Исус био пророк, или добар учитељ или побожан човек. Проблем је у томе да нам Библија каже да је Исус био бесконачно много више од пророка, доброг учитеља или побожног човека.

Ц.С. Луис и својој књизи Класично Хришћанство пише следеће: "Овде покушавам да избегнем највећу глупост коју неко може да каже када говори о Њему [Исус Христос]: "Спреман сам да прихватим Исуса као великог моралног учитеља, али не прихватам Његово тврђење да је Бог." Тако нешто не бисмо смели да кажемо. Човек који би био само човек и рекао ствари које је Исус рекао, не би био велики морални учитељ. Он би био или лудак – на истом нивоу као и онај који тврди за себе да је тврдо кувано јаје – или ђаво из пакла. Морате да се одлучите. Овај човек или је био и јесте Син Божији, или је лудак, а можда нешто и горе….Можете да га затворите као лудака, можете да га пљујете и да га убијете као демона, или можете да паднете пред Његове ноге и назовете га Господом и Богом. Али немојте наступати са таквим покровитељским и бесмисленим тврђенејм да је Он био велики учитељ људи. Он нам то није оставио недореченим. Није ни намеравао.”

И онда, ко Исус тврди да јесте? Шта Библија каже ко је Он био? Погледајмо прво Исусове речи у Јовану 10:30, “Ја и Отац једно смо.” На први поглед, ово можда не изгледа као тврдња да је Бог. Међутим, погледајмо на реакцију Јевреја на Његову изјаву, “Одговорише му Јудеји: за добро дело те не засипамо камењем, него због хуле на Бога, што се ти – као човек – градиш Богом” (Јован 10:33). Јевреји су Исусову изјаву разумели као тврдњу да је Бог. У стиховима који следе, Исус никада није исправио Јевреје говорећи , “Ја нисам тврдио да сам Бог.” То указује да је Исус заиста говорио да је Бог када је изјављивао, “Ја и Отац једно смо” (Јован 10:30). Јован 8:58 је други пример. Исус је изјавио, “ Рече им Исус: заиста, заиста кажем вам: ја постојим пре него што се Аврам родио!” И изнова, као одговор на ово, Јевреји су узели камење у покушају да Га каменују (Јован 8:59). Исус проглашава свој идентитет изразом “Ја сам” који је директна примена старозаветног имена за Бога (Друга Мојсијева 3:14). Зашто би Јевреји желели да каменују Исуса ако Он није рекао нешто што су они веровали да је богохулно, у овом случају, тврдњу да је Бог?

Јован 1:1 каже да “Бог беше Реч.” Јован 1:14 каже “Реч се оваплоти.” Ово јасно показује да је Исус Бог у телу. Тома, један од ученика ја изјавио у вези са Исусом, “Господ мој и Бог мој” (Јован 20:28). Исус га не исправља. Апостол Павле Га описује као, “…великог Бога и Спаситеља – Исуса Христа (Тит 2:13). Апостол Петар каже исто, “…нашег Бога и Спаситеља Исуса Христа” (2 Петрова 1:1). Бог Отац сведочи о потпуном Исусовом идентитету речима "За Сина пак: "Твој престо Боже, стоји у све векове и жезло твоје правости је жезло твога царства."" Старозаветна пророчанства најављују Његову божанску природу, “Јер нам се роди дете, син нам се даде, којему је власт на рамену, и име ће му бити Дивни Саветник, Бог Силни, Отац Вечни, Кнез Мира.”

Тако, као што је Ц.С. Луис закључио, веровати да је Исус био добар учитељ не постоји као могућност. Исус је јасно и непорециво тврдио да је Бог. Ако Он није био Бог, онда је био лажов, и самим тим није био пророк, добар учитаљ или побожан човек. У покушају да умање значај Исусових речи, модерни “схоластици” тврде да “истински историјски Исус” није рекао многе од ствари које му Библија приписује. Ко смо ми да се расправљамо са Божијом Речју у вези оног што Исус јесте или није рекао? Како један “схоластик” две хиладе година после Исуса може да има бољи увид у оно што је Исус јесте или није рекао него они који су са њим живели, служили и који су учили од Њега самог (Јован 14:26)?

Зашто је питање у вези Исусовог паравог идентитета толико важно? Зашто је битно да ли Исус јесте или није Бог? Најважнији разлог због кога Исус треба да је Бог, је тај да у случају да није Бог, Његова смрт не би била довољна да плати казну за грехе читавог света (1 Јованова 2:2). Само је Бог могао да плати тако велику казну (Римљани 5:8; 2 Коринћанима 5:21). Исус је морао да буде Бог да би могао да плати наш дуг. Исус је требало да буде човек да би могао да умре. Спасење је доступно једино кроз веру у Исуса Христа! Исусова божанска природа је разлог зашто је Он једини пут ка спасењу. Исусова божанска природа је разлог зашто је Он објавио, “Ја сам Пут, и Истина и Живот: нико не долази к Оцу – сем кроз мене” (Јован 14:6).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *