О Богу

У овом чланку ћемо размишљати о Богу. Има ли Бога? Мора да си већ раније чуо ово питање, а можда си га и сам постављао много пута. Можда си добро упознат са Речју Божјом.

Пре свега, да погледамо шта нам Библија говори о Богу. У првом поглављу смо установили да је Библија веродостојан извор целокупне истине. У Псалму 14,1 читамо: «Рече безумник у срцу своме: ‘Нема Бога’.» Стих се наставља тврдњом да су безумници који кажу да Бога нема, «неваљали» и да су «гадна дела њихова».

Погледајмо природу. Познато ти је да је Земља на којој живимо налик на лопту. Сети се океана. Читави океани воде пријањају уз ову лопту, а да при томе ни једна капљица не отпадне! Помисли на безбројне звезде. Све су оне много веће од наше Земље. А свака стоји на свом месту у свемиру. Мислиш ли да је све то случајно тако – без постојања надљудског Створитеља?

Размисли о себи. Када погрешиш, чујеш неки глас у себи који ти каже да си погрешио. И у срцу осећаш тежину своје кривице. Тај глас обично називано савешћу. Мислиш ли да је њено присуство случајно и без одређене сврхе?

«Небеса славу Божју објављују, дела руку његових небески простор гласи» (Псалам 19,2). «Невидљива савршенства Бошја, вечна моћ његова и божанство његово, виде се заиста у делима његовим» (Римљанима 1,20). Да, има Бога.

Па хајде да проучимо БОЖЈУ ПРИРОДУ.

Прво, Бог је дух (Јован 4,24). Ово значи да не можемо да га видимо или да га дотакнемо. Он није телесно биће попут тебе и мене. Није ограничен временом и простором. Он је ту крај тебе док читаш ову лекцију, а опет, налази се и на врло удаљеним местима – можда хиљаде километара од тебе – у исто време. Био је ту док је твој пра-пра-деда живео, ту је са тобом сада, и биће са твојом децом и њиховом децом. Он се не мења.

Друго, Бог је особа. Он није неко ко не разуме твоја осећања, туге, радости или мисли. Понекад смо склони да верујемо да је Бог неко величанствено, хладно, и безлично биће, које нема никакве везе са нашим свакодневним животом. Овакво мишљење је погрешно. Бог зна, осећа и има своју вољу. Он разуме наша осећања, познаје наше мисли, и жели да будемо срећни.

Треће, једино Он је истинити Бог. Нема других богова, сем њега. «Јер један је Бог» (1. Тимотеју 2,5).

Сада када смо видели да је Бог дух, особа, и да је Он једини истинити Бог, да погледамо који су његови АТРИБУТИ или особине.

Прво, Он је свеприсутан. «Може ли се сакрити ко на скровито место а да га ја не видим? … Не испуњам ли ја небо и земљу?», речи су Божје (у Јеремији 23,24).

Друго, Он зна све. «Свугде су очи Господње, оне виде и рђаве и добре.» (Пословице 15,3) То значи да Он зна све у вези са тобом. И најмања мисао коју можеш да сакријеш у најдубљем скровиштву свог срца – Богу је позната.

Треће, Богу ништа није немогуће. Он је свемогућ. Исус, Божји син, је рекао да «је код Бога све могуће» (Матеј 19,26).

Четврто, Бог је вечан. Он није ограничен временом. Он постоји из вечности у вечност. «Пре него се горе родише, и пре него си земљу саздао и весељену, од искона и до века, ти си, Боже!» (Псалам 90,2)

Пето, Бог се не мења. Нас средина и околности непрекидно мењају, али Бога не. «Јер сам ја Господ, и ја се не мењам», изјављује сам Бог (Малахија 3,6).

Шесто, Бог је свет. У њему нема греха, злобе, покварености, или неистине. «Господу је мрзак пут бездушника… Зле су мисли мрске Господу» (Пословице 15, 9 и 26). «Греси ваши заклањају од вас лице његово» (Исаија 59,2). Бог не може да дозволи греху да стоји између тебе и њега, јер је свет.

Седмо, Бог је праведан. Ово значи да је Бог правичан, или непристрасан. Његови судови су исправни и праведни. «Праведан си, Господе, и прави су судови твоји» (Псалам 119,137).

И последње, Бог је љубав. Ово је најважнија Божја особина која се тиче твоје свакодневице и практичне примене хришћанске вере. Када знаш да је Бог свемогућ, свет, праведан, и вечан, лако је бојати га се, јер знаш да никакво «добро не пребива» у нама (Римљанима 7,18). Али када верујеш да је Бог и љубав – ово откриће подстиче твоју приврженост и верност према њему. Он те толико воли да је дао свог јединог Сина да умре уместо тебе, да би греси могли да ти буду опроштени.

Волео те и пре него што си се родио. Воли те сада. И воли те непрекидно. Брине се за тебе. Жели да му предаш све своје бриге и туге, јер Он може и жели да ти пружи утеху и решења. Из разлога што је Бог љубав, Он жели да обезбеди све најбоље за тебе у животу. И жели да своју срећу и радост поделиш са њим, зато што те воли.

Бог одговара на твоје молитве, јер те воли. Божја љубав према теби је чиста, несебична, и свеобухватна. Не заслужујеш његову љубав. Твоја људска природа се буни против њега. Да останеш сам, умро би у својим гресима. Бог те воли, не зато што то заслужујеш или што си учинио нешто да то зарадиш – већ зато што је Бог љубав.

Када знаш да те неко воли на тај начин, желиш и да живиш у складу са његовом жељом и вољом. То је прави начин да започнеш духовни живот који си пронашао у Христу. «Јер је Бог љубав» (1. Јованова 4,8). Такав је наш Бог. Он те спасио од греха када си прихватио његовог Сина, Исуса Христа, као свог личног Спаситеља. Исти тај Бог ти је подарио вечни живот кроз Христа. Овом Богу сада припадаш, пошто си постао његово дете.

Проучивши Божју природу и атрибуте – ко је Он и какав је – завршавамо ово поглавље са нечим у вези са њим, што не можемо у потпуности да разумемо или да објаснимо.

Истина је да је Бог само један. Али овај један и једини Бог нам се објавио на три начина – као Отац, Син и Дух Свети. Реч којом то описујемо је: «ТРОЈСТВО».

Да видимо шта Библија каже у вези са тим: «Милост вама и мир од Бога, оца нашега и Господа Исуса Христа» (Римљанима 1,7). За Сина каже, «Престо је твој вечан, Боже» (Јеврејима 1,8). «И ја ћу молити Оца, и он ће вам дати другог утешитеља да буде увек с вама» (Јован 14,16). «Зашто напуни сотона срце твоје – да слажеш Духу Светоме … Ниси људима, него си Богу слагао» (Дела 5,3 и 4).

Док пажљиво проучаваш Свето Писмо, приметићеш да се и Отац, и Син и Дух Свети називају Богом. Ово је «Тројство». На почетку сам поменуо да се сама реч тројство не појављује у Библији, али се јасно говори о Богу Оцу, Сину и Духу Светоме. Предлажем ти да прочиташ следеће стихове: Матеј 3,16 и 17; Матеј 28,19 и 20; 2. Коринћанима 13,14. Овиме завршавамо наше проучавање о Богу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *