Зашто крст?

Целокупно учење Библије упућује на смрт Исусову. Насупрот томе, ни Његов савршени живот, ни Његово дивно учење, ни Његова снажна чуда нису центар библијске поруке. Она су веома важна, али изнад свега Исус је дошао на свет да умре. Зашто је Његова смрт толико важна? Одговор је у томе што је Он умро као Заменик, Носилац греха и Спаситељ.

Исус Заменик. То показује Божју љубав. Грешници су криви, изгубљени и беспомоћни, суочени с Божјим светим законом који захтева кажњавање сваког греха. Које су дакле могућности да они избегну праведни Божји гнев? Библијски одговор је да Бог показује љубав своју к нама што Христос док још бијасмо грешници умре за нас. Као део чудотворног плана избављења Бог Син добровољно је узео место грешника и поднео праведну казну њиховог греха. Безгрешни Син Божји добровољно је страдао и умро уместо њих: Праведник за неправеднике.

Исус Носилац греха. То указује на светост Божју. Овде нема ничег ”измишљеног” у вези с Христовом смрћу.

Казна за грех је плаћена у потпуности. Он није умро само физички, већ и духовно. И док је висио на крсту, повикао је: ”Боже мој! Боже мој! зашто си ме оставио?” У том тренутку Бог Отац одвратио је лице од свога љубљеног Сина, који је тада трпео казну одвојења од Бога. Запазимо овде како се указује на Божју савршену светост. Сви греси појединачно морају бити кажњени. Када је Исус узео место грешника, постао је толико одговоран за њихове грехе као да их је Он сам починио. Човек који је живео савршеним животом претрпео је двоструку казну за окривљене.

Исус Спаситељ. То показује Божју силу. Три дана после смрти, Христос је посведочен за Сина Божјега Духом светиње по васкрсењу из мртвих. Он показа себе жива многим истинитим знацима, Христос уста из мртвих, и већ више не умире; смрт више неће овладати Њиме. Подижући Христа из мртвих Бог је моћно показао да прихвата Његову смрт уместо грешника као потпуно и савршено плаћање казне греха и као темељ на коме Он може да понуди пуно и слободно опроштење онима, који би иначе били осуђени да проведу вечност у паклу.

Али како се то односи на тебе? Како се ти можеш измирити с Богом? Како Христос може да постане твој Спаситељ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *