ТЕСТ: Јесам ли ја добра особа?

Да ли ти на себе гледаш као на доброг човека? Већина људи себе види као добре људе. Уствари, свако од нас има неко своје тумачење и разумевање појма "добар човек".

Свето писмо каже да је само Бог добар, и да су Десет Божјих заповести Његов стандард – мерило по којем Бог мери људе, тј. ко је колико добар (2. Мојсијева 20:2-17).

Свако од нас би требао да се загледа у овај Божији закон, као у огледало, без предрасуда и искрено, и да запита себе да ли је успео да га испуни…

Прочитај пажљиво свих Десет заповести у овом тесту и покушај да одговориш што искреније на пратећа питања.
1. Нећеш имати других Богова осим мене.
Да ли си увек волео Господа Бога више од свега? (Лука 14:26) Да ли је Бог увек био на првом месту у твом животу?

Прекршио
Одржао

2. Нећеш себи правити никаквог идола.
Ко је или шта је за тебе Бог? Да ли си сам себи направио бога, по свом укусу – бога пред којим се осећаш пријатно? Пред ким или пред чим се заиста клањаш: новац, каријера, секс, образовање, традиција, националност, спорт, понос…

Прекршио
Одржао

3. Не узимај име Божије узалуд.
Да ли си икад употребио име Божије као псовку или шалу (виц)? Ако јеси, онда си узео име Божије и изговорио га на најпрљавији могући начин. Починио си светогрђе. Божје име је свето а ти си га презрео.

Прекршио
Одржао

4. Сећај се дана од одмора да га светкујеш.
Божја заповест је да један дан у недељи буде одвојен само за Њега. Да ли то чиниш? Да ли си одвојио један дан у недељи за обожавање и захвалност према свом Богу Створитељу?

Прекршио
Одржао

5. Поштуј свога оца и мајку.
Да ли си се увек односио према својим родитељима тако, да можеш рећи да је то било угодно и пријатно у очима Божјим? Добро се присети свега, да ли је било тренутака кад си био арогантан према родитељима, и када си викао на њих? Бог се веома добро сећа свега што је било.

Прекршио
Одржао

6. Не убиј.
Исус упозорава: "Сваки који се гневи на брата свог низашта, биће крив суду," (Матеј 5:22), такође каже: "Сваки који мрзи на брата свог крвник је људски" (1. Јованова 3:15). Бог гледа на мржњу у срцу исто као на извршени чин убиства. Дакле, ти можеш ову заповест прекршити чак и својим ставовима, или понашањем.

Прекршио
Одржао

7. Не чини прељубе.
Исус је рекао: "Не чини прељубе. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом, већ је учинио прељубу у срцу свом." (Матеј 5:27-28) Да ли си икад погледао на другу особу са пожудом? Свето писмо назива оне који имају сексуалне односе пре брака прељубницима и нечистима и да такви неће ући у Царство небеско (1. Коринћанима 6:9).

Прекршио
Одржао

8. Не кради.
Да ли си икада украо нешто? Нешто, што је јако мало, чак и безвредно? Нешто из туђе куће, школе, продавнице, нешто од родитеља? Колика је вредност тога то и није важно, то те не оправдава. Узео си нешто што припада другоме, постао си лопов. Мали или велики лопов, није битно. Лопов си.

Прекршио
Одржао

9. Не лажи.
Да ли си икад изрекао неку лаж? Сигурно да јеси. Колико пута треба неко да убије, да би постао убица? Само једном. Дакле, ако си у животу изрекао само једну једину лаж – то те чини лажовом. Свето писмо упозорава да лажове чека огњено језеро пакла (Откривење 21:8). Ти своје лажи можеш сматрати за мале и безазлене, али Бог на њих гледа крајње озбиљно.

Прекршио
Одржао

10. Не пожели туђе.
То значи да немаш претензије или љубомору и завист према ономе шта другима припада. Њихове куће, кола, новац, жене, мужеве, начин живота, све оно што је њихово. Да ли си икад прекршио ову заповест?

Прекршио
Одржао

Сада пошто си одговорио на сваку од ових Десет заповести, време је да сазнаш одговор на питање: Колико си ти добра особа, по Божијем стандарду?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *