Како примити Христа у своје срце?

Речи: "примити Христа", "прихватити Христа" или "примити Христа у своје срце" данашњем човеку звуче веома неразумљиво и несхватљиво, јер оне произилазе из библијске терминологије, која већини људи није позната.

Међутим, ове речи су основа у односу између Бога и човека, и мерило кључне истине: да ли је нека особа заиста хришћанин (реч хришћанин значи "Христов човек") или није. Да ли је она хришћанин само "на устима" или по "национално-традиционалној" линији тј. религиозна особа или је хришћанин и у срцу тј. има Христа и Христ има њу. Тако, веома важно је потрудити се схватити их.

Библија говори да је могуће имати сигурност и знање у вези с тим "да ли Христ живи у мени или не?":

"Испитајте сами себе – да ли сте у вери, проверите сами себе. Или не познајете сами себе – да је Христос у вама? Иначе нисте осведочени." (2. Коринћанима 13:5)

"Али када се свиде ономе који ме је изабрао од утробе моје матере и који ме је позвао својом благодаћу, да открије свога Сина у мени – да га ја објавим међу многобошцима, нисам се одмах посаветовао са људима. (Галатима 1:15-16)

"Види, стојим (Христ) на вратима и куцам; ако ко чује мој глас и отвори врата, ућићу к њему и јешћу с њим – и он са мном." (Откривење 3:20)

"А ако је Христос у вама, тело је онда мртво поради греха, али је дух живот поради праведности. (Римљанима 8:10)

"Којима је Бог хтео да обзнани како је богата слава ове тајне међу многобошцима: Христос у вама, нада на славу." (Колошанима 1:27)

Дакле, Библија јасно говори да је могуће бити посве сигуран по питању: "Да ли имам Христа у себи", и да је ово било јасно искуство првих хришћана.

Али, све ово још не чини јасним захтев "примити Христа". Како то урадити? И шта то заиста значи?

Да би то било мало јасније, пажљиво прочитај четири наведене чињенице.

1. ЧОВЕКОВ ДУХ

Као прво мораш схватити склоп људског бића. Библија говори да се човек састоји од три дела: 1) тело, 2) душа и 3) дух.

"А сам Бог мира да вас посвети потпуно, те да се ваш неоштећени дух, и душа, и тело, беспрекорно сачувају приликом доласка Господа нашега Исуса Христа." (1. Солуњанима 5:23)

Човек је од Бога тако створен, тако да унутар себе поседује капацитет (простор) где само Бог – Христ, може да буде, да живи. То место се налази унутар човековог духа, овде Христ треба да уђе и живи:

"Бреме речи Господње за Израиља. Говори Господ, који је разапео небеса и основао земљу, и створио човеку дух који је у њему." (Захарија 12:1)

"А ко се Господа држи један је дух с њим." (1. Коринћанима 6:17)

"Господ Исус нека је са твојим духом. Благодат нека је са вама." (2. Тимотију 4:22)

"Што је рођено од тела – тело је, а што је рођено од Духа – дух је." (Јован 3:6)

Дакле, место – простор, где треба примити Христа је твој дух, али ово још увек не објашњава како Га треба примити. Зато пређимо на другу чињеницу.

2. ЧОВЕКОВ ГРЕХ

Пре него што "примање Христа" постане и искуство, потребно је решити један велики проблем. Он је за човека нерешив, али за Бога – не. То је проблем греха, Дух сваког човека је мртав због наследног греха праљуди (Адама и Еве).

Шта је то грех? Сваки човек се већ рађа са грехом – мртвим духом. Кроз свој живот човек на ово, још додаје своје личне грехове, кроз непоштовање и кршење Божјег закона, који је записан у његовој савести (зна када чини зле а када добре ствари). Сажетак тога се налази у Библији, знаних као десет Божјих заповести (Види 2. Мојсијева 20:2-17).

Пошто је због постојања греха човек одвојен од Бога и његов дух је мртав. Библија о дијагнози и стању човековог духа говори:

"Сви су згрешили и тако су лишени славе Божије." (Римљанима 3:23)

"Бог је Христом оживео и вас који сте били мртви због својих преступа и грехова." (Ефесцима 2:1)

Да би било могуће "примити Христа" овај проблем греха мора бити решен. Ово је могуће само на један начин, а то нас води до следеће чињенице.

3. ЧОВЕКОВА ВЕРА

Једини начин, од Бога дат, да се реши проблем греха јесте – веровање и лично прихватање чињенице, да је Исус Христ својом смрћу платио казну за твоје грехе, тј. да је умро – примио казну уместо тебе. Један је умро да би други могао да живи, а то си ти. Зато се такав човек, који је прихватио Христа још назива и "спашен".

Погледај доњу слику, која објашњава Божји план спасења. Цео овај план се темељи на особи Исуса Христа, Он је од Бога послат да изврши наше откупљење од греха и смрти, и да Себе имплантира (насели) у човека – који Га прихвата.

Стихови са слике: Јн. 1:1; Јн. 1:14; Рим. 8:3-4; 2. Кор. 5:21; Дела 2:32-33; 1. Кор. 15:45;
Гал. 4:6; Рим. 8:11; 1. Кор. 15:3-4; 1. Кор. 15:3-4; 1. Кор. 6:17; 1. Кор. 6:17.

4. ЧОВЕКОВО ПРИХВАТАЊЕ

Већ смо горе споменули да би човек прихватио Христа у себе, мора лично да прихвати чињенице које се тичу Њега, али и да прихвати Њега лично. Између, ова два постоји велика разлика. Прихватити чињенице, значи, знати нешто о нечему или некоме тј. имати информације. Прихватити особу Исуса Христа би значило практично применити информације тј. деловати према речима Исуса Христа.

Библија позива сваког да прихвати Христа. Такође, она уверава да они који то учине, постају "деца Божја" тј. постају рођени од Бога – њихов мртав дух бива враћен у живот – бивају новорођени.

"А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, – онима што верују у његово име, који се не родише од крви, ни од воље тела, ни од мужевљеве воље – него од Бога." (Јован 1:12-13)

Али, све ово још није одговор на питање "како примити Христа"? Међутим, ако си разумео горе изложене чињенице, онда си спреман и да Га примиш. Христ је вољан и спреман да уђе: "Види, стојим на вратима и куцам; ако ко чује мој глас и отвори врата, ућићу к њему и јешћу с њим – и он са мном." (Откривење 3:20)

5. КАКО СЕ ОТВОРИТИ И ПРИМИТИ ХРИСТА?

1. Прихвати и веруј у чињенице које се тичу Њега.

"Ако, дакле, својим устима исповедиш да је Исус Господ и поверујеш у свом срцу да га је Бог васкрсао из мртвих, бићеш спасен. Јер срцем се верује за праведност, а устима се исповеда на спасење." (Римљанима 10:9-10)

2. Позови Исуса Христа да дође и уђе.

Разговарај са Богом у молитви. То је једноставно, попут разговора телефоном. Обраћај се Богу и говори му а Он ће да слуша.

Уколико не знаш шта би и како рекао, ево ти онда један мали пример покајничке молитве:

"Господе Исусе Христе, отварам се Теби и признајем ти да сам грешник. Ја верујем да ме Ти љубиш толико, да си за мене пролио и своју крв на крсту. И верујем свим срцем да си устао из мртвих. Отварам ти своје срце и желим те прихватити сада. Ја Те позивам да дођеш и живиш у мени.

Хвала ти, што то и чиниш, ја верујем да сам сада дете Божје. Хвала Ти, што ми опрашташ све моје грехе. Хвала Ти за сигурност коју могу имати у вери, да Ти сада живиш у мени. Исповедам и признајем наглас Твоје име: Исус је Господ! Исус Христ је мој Господ и Спаситељ! Амин."

6. БУДИ СИГУРАН ДА ЈЕ ХРИСТ У ТЕБИ

Када изрекнеш Богу овакву молитву или њој сличну (својим речима), и ако си био искрен у тој намери, буди уверен да је то Бог чуо и да ће деловати. Да ће Исус Христ ући у твоје срце, твој дух. Понекад ће се ово одразити и на твоја осећања а понекад она дођу много касније, али она свакако нису меродавна за ваљаност твог искуства.

Зашто? Јер прихватање Христа се темељи на вери и само на вери. Бог је то тако уредио да би спасење било могуће свакоме, јер сваки човек има потенцијал да верује. Дакле, не мора да плаћа или било шта друго да ради, већ само да верује обећању Божјем:

    "Ко има Сина има живот; ко нема Сина Божијег, нема живота. Ово написах вама који верујете у име Сина Божијег, да знате – да имате вечни живот." (1. Јованова 5:12-13)

Дакле, Бог у својој речи је веома јасан: "Ко има Сина, има (вечни) живот", такође Он ову истину наглашава као чињенично стање, речима "да знате" и "да имате".

7. РАСТИ У БОЖЈОЈ МИЛОСТИ

Када се предаш Христу, постоје многе дивне ствари којима се можеш радовати. На пример, сада си у измиреном односу са Богом; Библија то назива оправдањем и каже: Оправдавши се дакле вером имамо мир с Богом кроз Господа својега Исуса Христа.

Кроз Христа је твојим гресима задан смртоносни ударац: "Именом Његовим примиће опроштење греха сви који га верују". Сада си члан Божје породице. Свима који се уздају у Христа даде им власт да буду синови Божји. Вечно си сигуран: "Никаква дакле сад нема осуђења онима који су у Христу Исусу". Бог је лично ушао у твој живот у особи Светога духа: "Дух онога који је подигао Христа из мртвих живи у вама". Како су то велике истине!

Сада би требао да растеш у духовном животу. Ево четири важне ствари на које би требало обратити пажњу:

1. Молитва.

Сада можеш да разговараш са Богом као са својим Оцем. То је нешто што никада раније ниси могао. Можеш да Му служиш, хвалећи Га због Његове славе, силе, светости и љубави. Свакодневно можеш да тражиш Његово опроштење. Чак ни они који постану деца Божја нису савршени али, "ако признајемо грехе своје веран је и праведан да нам опрости грехе наше и очисти нас од сваке неправде".

Можеш Му свакодневно захваљивати за Његову доброту према теби. Има много ствари за које ћеш хтети да Му захвалиш, укључујући дарове свакодневног живота које узимамо здраво за готово. Нарочито ћеш бити захвалан што те је спасао, примио у своју породицу и што ти је дао вечни живот. То ти никада неће бити тешко да учиниш! Сада можеш да тражиш Његову помоћ, снагу и вођство, како за себе, тако и за друге. Посебно ћеш желети да се молиш за друге који су далеко од Бога као што си и ти некад био.

2. Читање Библије.

У молитви ми говоримо Богу, кроз Библији Бог говори нама и тако га ми можемо боље упознати. Стога је веома важно да је читаш свакога дана. Док то чиниш, тражи да ти Бог помогне да разумеш њено значење и да послушаш њено учење: "Да у Њему узрастете за спасење".

3. Заједништво.

Сада пошто си постао члан Божје породице, Он жели да се редовно састајеш са својом браћом и сестрама у Господу.

То значи придружење некој локалној цркви – учини то што пре. Избор праве цркве није увек лак, свакако се потруди да нађеш ону која јасно верује и учи библијске истине које си овде прочитао. У својој локалној цркви сазнаћеш много више о Богу, јер ти искуство других може много помоћи. Разумећеш важност Божјих нарочитих упутстава о библијском крштењу и Господњој вечери, открићеш радост у дељењу својих даровитих способности и талената које ти је Бог дао с другима. Теби треба црква и црква треба тебе.

4. Служење.

Сада ће то бити твоја привилегија да служиш Господу Богу својему из свега срца својега и све душе своје. Немој да се стидиш сведочанства о нашем Господу Богу, који нас је спасао и светим позивом позвао. Дај светости апсолутно првенство: Јер је ово воља Божја, светост ваша. Затим настој да своје посебне дарове употребиш у Божјој служби, имајући у мислима да смо саздани у Христу Исусу за дела добра. На крају, пази на прилике које ти се пружају да кажеш другима шта ти Господ учини и како те помилова. Говорити другима о Христу није само дужност оних који се уздају у Њега, већ и једно узбудљиво искуство.

Од сада настој да живиш на такав начин да сваким делом свога живота објављујеш "славна дела Онога који те позва из таме к предивном виделу своме!"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *