Алис ин чејнс

Алис ин чејнс је амерички гранџ бенд основан у Сијетлу касних 80-их. Бенд су у почетку чинили Лејн Стејли (вокал), Џери Кантрел (гитара), Мајк Стар (бас гитара) и Шон Кини (бубњеви).

Бенд од 1987. до 2002.

На првом албуму групе, названом Facelift, био је и хит Man In The Box. Бенд је постао популаран 1992, када се пјесма Would? нашла на саундтреку филма Singles. Исте године група снима Dirt, други по реду студијски албум који је био запажен по снажном и тешком звуку. По оцјени критичара, ради се о најбољем албуму групе. Теме пјесама су најчешће повученост и зависност. Групу потом напушта басиста Мајк Стар, а замјењује га Мајк Ајнез. Године 1994. бенд објављује албум Jar Of Flies који постаје најпродаванији ЕП албум до тог тренутка. Звук је много лакши него на претходном албуму, а на њему се налази већи број акустичних балада. Године 1995. објављен је трећи студијски албум групе под насловом Alice in Chains, који је означио повратак чвршћем звуку. Албум се пласирао на прва мјеста топ-листа, али турнеја која је услиједила није била у потпуности успјешна због проблема са Стејлијевом зависношћу од хероина. Када му је 1996 умрла девојка, Стејли запада у депресију и умире под неразјашњеним оклоностима 5. априла 2002. Интересантно је да је 5. априла, али 1994. умро и Курт Кобејн из групе Nirvana.

Од 2005. до данас

Након трогодишње паузе, група наставља с радом 2005. са новим певачем Вилијамом Дувалом енгл. William DuVall. Године 2009. група издаје нови албум, Black Gives Way to Blue, чиме је означен и званичан повратак на музичку сцену. У априлу 2010. гитариста Џери Кантрел је изјавио да бенд припрема пети студијски албум.

Alice in Chains је продала више од 16 милиона албума у САД, и 35 милиона широм света, избацила два албума који су били на првом месту топ листа и 40 синглова и примила 7 Греми номинација. Бенд је рангиран 34. на VH1 Листи Најбољих Рок уметнка. Други албум групе, Dirt, назван је 5-тим најбољим албумом у последње две деценије по Close-Up магазину. Августа 2009, Alice in Chains је освојила Kerrang! Icon Award. Alice in Chains је имала велики утицај на велики број бендова, као што је Godsmack. Певачу Sully Erna је Layne Staley био први узор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *