Умро Алис ин чејнс басиста Мике Стар

Алис ин чејнс је амерички гранџ бенд основан у Сијетлу касних 80-их.
На првом албуму групе, названом Фацелифт, био је и хит Ман Ин Тхе Боx. Бенд је постао популаран 1992, када се песма Wоулд? нашла на саундтреку филма Синглес. Исте године група снима Дирт, други по реду студијски албум који је био запажен по снажном и тешком звуку. По оцени критичара, ради се о најбољем албуму групе. Теме песама су најчешће повученост и зависност. Групу потом напушта басиста Мајк Стар, а мења га Мајк Ајнез. Године 1994. бенд објављује албум Јар Оф Флиес који постаје најпродаванији ЕП албум до тог тренутка. Звук је много лакши него на претходном албуму, а на њему се налази већи број акустичних балада. Године 1995. објављен је трећи студијски албум групе под насловом Алице ин Цхаинс, који је означио повратак чвршћем звуку. Албум се пласирао на прва места топ-листа, али турнеја која је уследила није била у потпуности успешна због проблема са Стејлијевом зависношћу од хероина. Када му је 1996 умрла девојка, Стејли запада у депресију и умире под неразјашњеним оклоностима 5. априла 2002. Интересантно је да је 5. априла, али 1994. умро и Курт Кобејн из групе Нирвана.

Након трогодишње паузе, група наставља с радом 2005. са новим певачем Вилијамом Дувалом енгл. Wиллиам ДуВалл. Године 2009. група издаје нови албум, Блацк Гивес Wаy то Блуе, чиме је означен и званичан повратак на музичку сцену. У априлу 2010. гитариста Џери Кантрел је изјавио да бенд припрема пети студијски албум.

Алице ин Цхаинс је продала више од 16 милиона албума у САД, и 35 милиона широм света, избацила два албума који су били на првом месту топ листа и 40 синглова и примила 7 Греми номинација. Бенд је рангиран 34. на ВХ1 Листи Најбољих Рок уметнка. Други албум групе, Дирт, назван је 5-тим најбољим албумом у последње две деценије по Цлосе-Уп магазину. Августа 2009, Алице ин Цхаинс је освојила Керранг! Ицон Аwард. Алице ин Цхаинс је имала велики утицај на велики број бендова, као што је Годсмацк. Певачу Сулљ Ерна је Лаyне Сталеy био први узор.

Први басиста Мике Старр, који је избачен из бенда 1993 ради овисности дроге,  је умро 8.марта 2011 у Салт Лаке Цитиy, Утах са 44 година живота и стоји сада пред судом Божијем. Како ли се он припремио за овај час само он и Бог знају. Ако је примио Христоса као свог личног Спаситеља онда чемо заједно певати цео већност у Славу Божију јер је Христос платио за наше грехе на Крсту Голготе.
Али очигледно је на жалост да нису биле никакве видљиве изразе ослободјајуће Снаге Божије у његовом животу јер је, како је и сам недавно морао признати у једном интервјуу, био овисан разних дрога. – желим му од срца да је предао свој живот у задњи час у Божије руке, да би добио живот већни.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *