Џими Хендрикс

Џејмс Маршал „Џими“ Хендрикс, рођен као Џони Ален Хендрикс, 27. новембар 1942 – 18. септембар 1970, је био амерички музичар, певач, текстописац, гитариста, иноватор и културна икона. Многи обожаваоци и музички критичари сматрају га најутицајнијим и најталентованијим гитаристом у историји рок музике.

Утецај на малог Јимија има Ал Хендриx, његов отац који својим блуес и јазз колекцијама плоча створио прве утицаје као што су легенде Хоwлин’ Wолф, Мудђ Wатерс, Б.Б. Кинг, Роберт Јохнсон… Примјетивши велико занимање за музику Ал ради и други велики корак у Јимијевом путу према легенди, с петнаест година купује му електричну гитару.
Гитара је била за дешњака, а како је Јими био левак прилагодио ју је себи тј. окренуо је жице.
Са 16. г. у средњој школи оснива свој први бенд.
Хендриx без гитаре није Хендриx, чак и на wц није ишао без ње.
Толико је времена проводио с њом да су се стопили једно с другим. Због обавезе 1961. године пријављује се у војску, а већ следеће године отпуштен је из војске ради тешке повреде, која је уследила након скока с падобраном.
Након повратка из војске започиње музичку каријеру.

Највише је свирао као пратња познатим музичарима тога времена (Сам Цооке, Ике & Тина Турнер, Б.Б. Кинг, Wилсон Пицкетта, Литтле Рицхард…). Након напорних турнеја зауставља се у Неw Yорку и свира у Цафе Wха где се упознаје с Цхес Цхандлером, бас гитаристом групе Тхе Анималс и ту почиње његов прави музички почетак.

Цхес Цхандлер му постаје менаџер, и наговара га да дође у Лондон, те је на његову иницијативу основан трио Тхе Јими Хендриx Еxпириенце. Уз Јимија још наступају Митцх Митцхелл као бубњар и Ноел Реддинг на бас гитари.

Светску славу је стекао 1967. свирајући на Монтерејском поп фестивалу, на Вудстоку 1969 био је главна атракција, али је изненада умро 1970. у 27. години живота. Разне спекулације су довеле до тога да се од његове смрти створи мит. Зна се да је ноћ провео са Моником Данеман, својом девојком и да је пред спавање узео мешавину вина и таблета за спавање што је узроковало повраћање у сну и гушење. Такође се спекулише да га је те вечери убио његов менаџер јер је хтео његово животно осигурање.

Џими Хендрикс је уведен у америчку Рокенрол кућу славних и британску Музичку кућу славних 2005. Његова звезда на Холивудском пролазу славних је постављена 1994. Године 2003, часопис Ролинг Стоун поставио је Хендрикса на прво место ранг листе "100 највећих гитариста свих времена".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *