Џин Винцент

1956-те Гене Винцент (Винцент Еугене Цраддоцк) је својевремено имао број 1 албум на топ листи са песмом "Бе Боп-А-Лула" која је продала 3 милиона примерака. Та песма заједно са Елвис-овом "Хоунд Дог", Царл Перкинс-овом "Блуе Суеде Суес" и Билл Халеy-евом "Сее Yоу Латер, Аллигатор" је мање висе дефинисала Америцку "роцк револуцију". Преслеy, Перкинс и Халеy су се огласили недавно (1971); сто није слуцај са Винцент-ом. Бар не у Америци. Од успеха са "Бе Боп-А-Лула", Винцент је вецину времена провео у Енглеској, свирајуци и снимајуци албуме (који због неких разлога никад нису доспели овде у Америку).

"Царл Перкинс је био први роцк анд ролл певац. Цак и Елвис, и Билл Халеy це ти то реци."

Питање: Када си добио инспирацију од Царл Перкинс-а?
Гене Винцент: Па Царл Перкинс је био доле на југу, уствари сви смо тада били на југу. Халеy је имао бенд са саксофонима и трубама, и када је то све поцело назвали су га роцкабилљ? И ја сам снимио неке албуме за Сун у то време.

Питање: Знаци ви сте поцели заједно са Јеррy Лее Леwис-ом и Перкинс-ом..?
Гене Винцент: Не, Перкинс је поцео први. Перкинс је требао да наступи на Ед Сулливан соуу медјутим имао је несрецу са трактором, из које је повредио ледја. Онда су се они запитали: Кога да ставимо уместо њега?
Онда су рекли, па има један момак, Елвис се зове, и Гене Винцент. Медјутим ја сам био у болници тада, и Елвис добија сансу.

Питање: Вероватно се питате ста би се десило да сте ви наступили на то соуу уместо Елвис-а?
Гене Винцент: Не бас. Ја сам певац. Слусај, ја се никад нисам поцео бавити с овим због пара. То никад нисам зелио. Ја сам певац. Када сам снимио "Бе Боп-А-Лула" албум једино сто сам зелио у том моменту је да наставим да зивим и радим као певац. Али одједном сам поцео добијати $1500 за ноц, а кад ставите 19-наестогосњака у ту ситуацију? Имао сам Цадиллац-а и све остало. Незнам, све се десило мало пребрзо.

Питање: После "Бе Боп-А-Лула" да ли је компанија врсила притисак на тебе да избацис јос један брзи хит, да би им направио јос висе пара?
Гене Винцент: Свак је правио паре осим мене. Када сам имао 28 година добио сам писмо од дрзаве у ком је писало да сам ја милионер. Волио би да су то рекли неком другом осим мени. Ја никад нисам знао да сам милионер. Никад у зивоту нисам имао паре. У ствари јос увек имам цекове потписане од стране менадзера? на око 10.000 долара. Али то ми није битно. Једноставно ме није брига. Знам да то све звуци блесаво. Али гледај? пусти их нек узму ста хоце. Ја само хоцу да будем оно сто јесам и да имам нормалан зивот. Не превисе пара, да се разумемо. Ја вец поседујем доста земље, јахту у Хермосе Беацх и остале ствари. Једино сто зелим је да будем свој.

Питање: "Бе Боп-А-Лула" је изасла 1956-те. Ста се десило с тобом после тога? Да ли си и даље свирао?
Гене Винцент: Наравно. Пре него сто сам отисао у Енглеску 1960-те, ја сам свирао у Европи. Отисао сам у Хамбург где сам срео један бенд. Одусевили су ме. Срели смо се и прицали доста? то је било у Стар Цлуб-у. Били су бас добри. Сада се зову Јохн Леннон и Тхе Беатлес. Тада нису имали албум нити било ста. А могао сам да их откријем тако једноставно? сто је несхватљиво. Али као сто сам рекао, ја сам певац не бизнисмен.

Питање: Ста те натерало да напустис Америку и настанис се у Енглеској?
Гене Винцент: Иста свар сто ме сада тера да напустим Енглеску.

Питање: Мислис све фрустрације сто иду заједно са певањем?
Гене Винцент: Не? хоцете да сазнате истину? Овако, мој зет је Мицкеy Мост. Ја сам озењен сестром од његове зене, сто је срамота. Ја сам довео моју зену овде? односно моју бивсу зену, а онда је онда довела њене родитеље из Јузне Африке, њену сестру, онда њену другу сестру из Орегона и милион осталих људи – висе не знам ста да радим са свима њима. На све то Мицкеy Мост се смеје. Сад ми је јасно засто се смеје.

Питање: Да ли правис "цомебацк" ? са америцким продуктом?
Гене Винцент: Људи ми говоре да покусавам да направим повратак. Повратак цему? На ста зелис да се вратим? Ја радим 350 од 365 дана годисње. Превисе сам стар за то. Вец ми је 33. Уосталом ја снимам без престанка задњих 16 година.

Питање: Да ли онда зелите да радите само концерте?
Гене Винцент: Ја. Ако треба певацу овде, само за тебе, само питај ове менадзере. Слусај несто цу ти реци. Ја када сам одлуцио да се бавим музиком музика је била фантастицна ствар. То је висе била компетиција. Ми смо се такмицили измедју себе. После тога музика постаје бизнис? висе изгледа као компетиција измедју бизнисмена. Дас људиму музику коју не воле, а онда казес: "Засто се роцк анд ролл враца?" Зато сто народ хоце оригинал? а то це и добити. Народ то зели! Они нису бизнимени или ста ти ја знам, они само хоце да узивају у музици.

Питање: Када је "Бе Боп-А-Лула" изасла, и када су те сви стали поредити са Елвис-ом, каква је била твоја реакција?
Гене Винцент: Прилицно смесна прица. Тад сам био у Навал болници, и био сам прикован за кревет посто сам управо био рањен у Кореји. Мајка ми тада казе: "Сине сто се не пријавис на онај контест?" Ја казем, какав контест, о цему прицас? Она казе засто не снимис несто. Тако сам снимио ствар коју сам ја написао. Досао сам куци мртав пијан, и свалимо се на кревет, ја и мој пријатељ Дон Гравес. Гледали смо у неку књигу; звала се "Литтле Лулу". Казем онда хеј, па то је "бебопалулу", на ста он реце да и поце да плесе. Тада смо написали ту песму. После један цовек који се звао Схерифф Теx Давис, је купио ту песму од Доналд Гравес-а за 25 долара. Тако да сам снимио ту песму и рекао свим својим пријатељима да цу да купим Цадиллац-а, зато сто су сви певаци имали Цадиллац-е.

Тако да је "Бе Боп-А-Лула" изасла и онда 3 недеље се ниста није десавало. Онда је неки цовек у Балтиморе-у поцео пустати песму и одједом постаје хит. Била је број 1 у сваком могуцем месту. Медјутим ја нисам знао како да се снадјем у свему томе. Био сам млад, дете.

Једмон сам отисао сам у Насхвилле. Просао сам кроз врата Принце Алберт Хотел-а, на себи сам имао рузицасто одело са љубицастом косуљом. Видис, мрзили су ме одмах од поцетка, зато сто сам имао број један албум у граду. Али ја то нисам знао у то време. Онда одем на велику диск јоцкеy конвенцију, где је био тип знани Билл Монрое. Имао је блуеграсс групу. И сви су седели тамо. Фарон Yоунг устаје и казе: "У граду је један момак; један од оних роцк анд ролл младица који трају годину дана, ако и толико потрају. А на нацин на који пева, мислим да неце ни толико потрајати. Онда реце "Тамо седи тај момак, и показа на мене". Мозда це певати ускоро. Његово име је Гене Винцент. Одмах сам побегао. Тако ме је осрамотио! Опет се врацам у онај хотел, и неки момак ме зауставља и пита за аутограм. Ја казем "Познат си ми од некуд, да ли се знамо?" Он реце: "Да, ја се зовем Будђ Холљ." Тад је имао албум "Блуе Даyс, Блацк Нигхтс". Одлицан албум.

Било је овако. Сви смо седели заједно? ја Јеррy Лее Леwис и Елвис и Царл Перкинс, и ми би прицали о свему. Ако би неко од нас имао хит сви би похвалили ту песму, али сада људи су тако отудјени, висе није музика, све је постало бизнис. Али сада? срео сам Јим Моррисон-а из Доорс-а? страсан момак. Подсеца ме на људе које сам ја знао некада. Ми себе нисмо никада сматрали за звезде. Увек покусавам да дам од себе сто висе. Исти слуцај је са мном и са људима као Јим и Јохн Себастиан.

Питање: Ста нам мозес реци у вези Еддие Цоцхран удеса? Ти си био са њим у колима?
Гене Винцент: Да, подигао сам га и носио 15 метара.

Питање: Како се удес десио?
Гене Винцент: Ово се мозда неце свидети неким људима али овако? Имао је девојку која се звала Схарон Схеелеy. Она казе да је била заруцена са њим, сто је највеца лаз коју сам ја икада цуо у свом зивоту. Били смо у Енглеској и требали да идемо за Лондон. Еддие предлазе уместо воза да изнајмимо аутомобил и возимо се до тамо. Обицно би ја усао први, онда Еддие па она, али овај пут незнам ста се десило углавном она је усла прва онда Еддие па тек ја. Еддие је погунуо зато со је био у средини. Сада, једини нацин на који би он могао бити убијен је да се он бацио преко ње да је застити. То је једини нацин. Уствари нико није рекао истину! Могла би она да казе истину мало за промену. Зао ми је Еддие-ја, био је највеци, а и он је мртав сада.

Имам овде слику, сад цу да ти показем. Ово је направљено од мале слике коју сам имао. Ово недам никоме. Сада видис крстове овде? (Показује ми фотографију са неколико крстова изнад његове главе и у коси). Ова слика је само дан пре него сто је он умро. Сад ми објасни то! Мозес ли објаснити слику? Одакле су се крстови појавили? Колико ја знам нису ту били пре. Невероватно.

Питање: Да ли сте ударили друго ауто?
Гене Винцент: Не, имали смо возаца који је ударио стуб. Исли смо око 80км/х. Еддие је излетио из аута? возеци се 200 метара на ледјима. Ја сам био излетио на траву. Сва лева страна ми је била поломљена. Подигао сам Еддие-ја и понео га у болницу. Када смо досли тамо рекао сам доктору: "Дацу ти милион долара ако му спасес зивот". Доктор је рекао да Еддие умире и да му нема спаса. Теско сам то прихватио. Цак сам наруцио доктора који је досао хеликоптером? хирурга. Он га је оперисао, али Еддие није издрзао.

Његова мајка и отац ме нису никада звали. Никад нису цак ни прицали са мном. Тај цовек ми је био као родјени брат. Знао сам га као нико други. Никад нису назвали! Еддие пре него сто је умро, ми је рекао ствари, у слуцају да умре да им казем. Да ли су ме икада звали? Не? а рекао бих им са задовољством. Вец је просло скоро осам година. Засто ме нису назвали?

Реци цу вам сада засто. Били смо на турнеји скоро осам месеци. Тада смо зарадили око 250.000 долара. Имали смо цовека који се звао Норм Рилеy. Сада он је узео те паре сто смо зарадили? ја и Еддие, али како украсти цетвртину милиона долара а не бити ухвацен? Ста мислис како? Пријавио се у менталну болницу, изасао напоље узео паре и поново се вратио назад. Сада несмес га таци, кога да зовес? Полицију?

Питање: Колико си зарадио новца од како је "Бе Боп-а-Лула" изасла?
Гене Винцент: Најмање 3 милиона долара. Сада ста имам? То је за не поверовати.

Питање: Јеси ли размисљао да се бавис нецим другим?
Гене Винцент: Циме? Ма какви? ја сам певац. То је мој зивот. Крај прице.

Публиковано у Интернатионал Тимес, Март 1971

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *