Франк Заппа

Френсис Винсент Запа (енгл. Франк Винцент Заппа, 21. децембар, 1940. – 4. децембар, 1993.) је био врло особен и оригиналан амерички музичар, сатиричар, гитариста, текстописац и певач. Умро је 1993. од рака.

Френкови родитељи су били из Сицилије па тако корјене вуче из Италије.
Отац му је исто био музичар и свирао је "строллинг цроонер" гитару.

Заппа је био врло посебан и оригиналан амерички музичар, сатиричар, гитариста, текстописац и певач.
У својој 30 година дугој музичкој каријери Франк Заппа се профилира у особитог музичара којему се већа признања дају сада него за живота.
Свирао је многе музичке стилове а неки од њих су роцк, јазз, класика и други.

Осим тога био је изузетно духовит човек и свој је музички хумор знао представити кроз албуме и наступе на најбољи могући начин.
Његову групу "Тхе Мотхерс оф Инвентион" са којом је стекао светску славу чинили су све сјајни музичари који су се кроз време мењали.

Заппа је волио импровизацију па је тако увек од својих чланова групе тражио да сами осећају шта свирају а не да само хладно свирају оно шта је он написао.
Његови погледи на музику били су врло широки и како би могао обухватити све своје идеје имао је увек десетак чланова групе.

Заппа се два пута женио. Први пута је ступио у брак 1960.г. а жена му се звала Катхрyн "Каy" Схерман. С њом није имао деце и растаје се 1964.г.
Други пута се жени 1967.г. са Аделаиде Гаил Слоатман и с њом остаје у браку све до 1993.г. када умире од рака простате.
Имали су четверо деце: Моон Унит (1967.г.), Дwеезил (1969.г.), Ахмет Емуукха Родан (1974.г.) и Дива Тхин Муффин Пигеен (1979.г.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *