Металика

Металика је америчка хеви метал група формирана у октобру 1981. Са више од 90 милиона продатих албума Металика је једна од најуспешнијих хеви метал група свих времена.

Заједно са Мегадетом, Антраксом и Слејером, Металика спада у "велику четворку" треш метала.

Металику 1981. у Лос Анђелесу формирају певач и гитариста Џејмс Хетфилд, бубњар Ларс Улрих и басиста Рон Макгавни. Макгавни убрзо напушта бенд јер му се не свиђа његов све агресивнији звук, па на његово место долази Клиф Бертон.

Први демо Металика снима 1982. Иако демо званично никада није објављен, шири се под називом „No life ’till Leather“. Пошто је бенд сматрао да је потребан још један гитариста, Ларс Улрих даје оглас у локалне новине и Дејв Мастејн постаје нови члан. Међутим, Мастејн је ускоро отпуштен због алкохолизма и слабе сарадње са осталим члановима групе. Уместо њега долази гитариста Кирк Хамет, бивши члан Егзодуса. Мастејн затим формира Мегадет.

На свом првом студијском албуму Kill ’em All (1983), Металика користи неке Мастејнове песме.
По мишљењу многих, овај албум је први прави треш метал албум. Следеће године бенд објављује албум „Ride The Lightning“, на ком се налази позната балада „Fade to Black“.

1986. је била бурна година за Металику. После објављивања трећег албума и бестселера „Master Of Puppets“, на турнеји у Шведској у саобраћајној несрећи је погинуо басиста Клиф Бертон. Његово место у бенду касније заузима Џејсон Њустед. И поред тешког губитка, бенд започиње са снимањем следећег албума „…And Justice For All“, који је објављен 1988. Са тог албума је снимљен први спот бенда, за песму „One“, инспирисану романом „Џони је кренуо у рат“.

Следећи албум Металике, „Metallica“ (познат и као „Black Album“) излази 1991, а на њему су познате песме „Enter Sandman“ и „Nothing Else Matters“ . Албум је само у Америци продат у 15 милиона примерака.

У периоду од 1996. до 1998. Металика објављује албуме „Load“, „Reload“ и „Garage Inc.“, компилацију обрада које је бенд до тада снимио. Године 1999. Металика прави два концерта са симфонијским оркестром Сан Франциска који су објављени на албуму „S&M“.

Године 2001. басиста Џејсон Њустед напушта бенд. За разлику од осталих чланова, који су основали породице, Њустед је желео да се потпуно посвети музици. Желео је да сарађује на пројектима других бендова, што остали чланови Металике нису одобравали па је Њустед напустио бенд. Металика је све до 2003 била без басисте, када је у групу дошао Роберт Трухијо. Исте године бенд објављује албум „St. Anger“, који је углавном добио лоше критике. Албум Death Magnetic објављен је 12. септембра 2008.

Први албум Металике је требало да се зове „Metal Up Your Ass“. Пошто издавач то није дозволио, Клиф Бертон је узвикнуо kill ’em All (односећи се на шефове).
У ноћи када је умро у аутобусу, Бертон је са Хеметом играо карте. Победник је могао да бира где ће спавати. Бертон је победио и изабрао Хаметово место, последње што је учинио.

Хетфилдова мајка је умрла од рака када је Џејмс имао свега 13 година јер није хтела да иде на операцију будући да је била врло религиозна верујући да ће је Бог спасти. О том догађају говори песма "The God that failed" са албума "Metallica"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *