Рамбо Амадеус

Рамбо Амадеус (рођен 14. јуна 1963. године у Котору, Црна Гора) псеудоним је црногорског рок певача и текстописца Антонија Пушића, популарног широм бивше Југославије.

Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду, на Одсеку за туризмологију.

Био је вишеструки првак Југославије у једриличарству.

Његове песме комбинују сатиричне текстове о природи обичног човека и бесмислености локалне политике, а користи и мешавину музичких стилова (развијајући се до drum’n’bass звука у новијим делима, али додајући много елемената турбо-фолка у ранијим радовима), као и пошалице на сопствени рачун (нпр. један од његових многобројних псеудонима је и "Рамбо Амадеус Свјетски Мега Цар" (РАМСЦ), док се на почетку каријере представљао и као "Нагиб Фазлић Нагон, рудар који је снимио плочу"). Познат и као "шармантни краљ шаљивог попа", на концертима никад не репродукује дословно студијске верзије песама, већ импровизује, обилато користећи хумор у циљу истраживања људске глупости.

Рамбо Амадеус је такође познат као кум назива "турбо-фолк", што је његов својеврстан допринос домаћој поп-култури. Рамбо Амадеус је овако описао сопствени звук у време свог првог албума (1988. године), а назив је потом преузет од звезда новокомпоноване народне музике, добивши сасвим ново значење раних деведесетих година. Неки његови фанови пореде стил и каријеру Рамбо Амадеуса са Френком Запом, мада је пуно примереније поређење са Капетаном Бифхартом (Captain Beefheart).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *