Рок музика

"Роцк анд Ролл" је врста популарне музике. Типични роцк састав се састоји од певача, гитаре, бас гитаре, и бубњева.

Разни састави су такођер користили низ других инструмената, попут саксафона.

Роцк анд ролл се први пут појављује у средњим сједињеним америчким државама. Настао је од црначке музике и америчке народне музике белаца. Роцк музика је имала огроман друштвени и културни утицај на свијет.

Сам појам може да означава неколико различитих ствари.

Понекад се употребљава као назив за низ разних стилова западне популарне музике, попут тешког метала, поп музике, и хип хопа, а понекад се употребљава као назив за посебан изворни покрет педесетих година.

Најчесче, појам означава тај изворни покрет и разне стилове које су настали директно од њега (Значи, без хип хопа, поп музике, итд).

Претеча и извори:

Роцк анд ролл се први пут појављује као засебан стил у Америци током раних 50их година, иако се дијелови роцк анд ролла могу чути у РнБ рекордима из 1920их.

Рани роцк анд ролл је ускладио делове блуеса, боогие wоогиеа, јазза и РнБа, те је такођер имао елементе Аппалацхианске народне музике, црквене музике и цоунтрy музике.

Ако идемо још дубље у хисторију, неки сматрају да је роцк анд ролл утемељен на музици Фиве Поинтс сусједства у Неw Yорк Цитyу током средине 19. столећа. Становници Фиве Поинтса су први комбинирали афричку и европску музику (нарочито Ирски јиг).

Израз "Роцкинг" (Роцкати) су прво употрјебили црквени пјевачи у Америчком југу, и значило је осетити верско усхићење.

У 1940им годинама, међутим, израз је имао двоструки значај "плесати", подразумијевајући секс. Један пример овога је пјесма Роy Броwна, "Гоод Роцкинг Тонигхт". Овакве пјесме су биле популарне само на радио станицама посвећене РнБу, па бијелци су врло ријетко чули ту музику на великим радио станицама. 1951. године, Цлевеландски дј Алан Фрее је поћео свирати ту врсту музике за његово бијело слушатељство.

Фреед је први изумио израз "роцк анд ролл" да опише овај духовити стил РнБ музике.

Не зна се за сигурно која је прва роцк анд ролл плоча. Неки кандидати су Јацкие Бренстон & Хис Делта Цатсова "Роцкет 88" (1951), Цхуцк Беррyова "Маyбеллене" и "Јохнњ Б. Гооде", те Бо Диддлеyов "Бо Диддлеy" или Билл Халеy & Хис Цометсов "Роцк Ароунд тхе Цлоцк".

Неки хисторичари сматрају да су прве плоче роцк анд ролла снимљени у 1940им годинама од стране музичара попут Фатс Доминоа, који су свирали стил РнБ музике који се мало разликовао од роцк анд ролла. Неки примјери су Лоуис Јорданов "Ис Yоу Ис ор Ис Yоу Аин’т Мy Бабy?", Јацк Гутхриеов "Тхе Оакие Боокие" (1947), те Бенњ Цартер и Пуал Вандервоортов "Роцк Ме то Слееп" (1950).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *