Жељко Јоксимовић

Жељко Јоксимовић (рођен 20. априла 1972 у Београду) је српски музичар и композитор. 2004. године био је представник Србије и Црне Горе на Песми Евровизије са песмом „Лане моје“ и освојио је друго место.

Жељко је по оцу Србин из Уба код Ваљева, а по мајци пореклом Црногорац из Бијелог Поља. Одрастао је у Ваљеву, где је и завршио Ваљевску гимназију. Факултет музичких уметности је завршио у Београду.

1984 је у Паризу (Француска) освојио награду "Прва хармоника Европе".

2004 године, са песмом Лане моје убедљиво побеђује на Европесма-Европјесми, националном избору за представника Србије и Црне Горе на Песми Евровизије 2004, где осваја друго место иза украјинске певачице Руслане. Песма Лане моје је добила награду присутних новинара за најбољу композицију и остварила изузетан комерцијални успех на просторима некадашње СФРЈ.

2005 године, Јоксимовић је компоновао песму Јутро коју је изводила Јелена Томашевић. Песма је победила на Беовизији, српском полуфиналу националног избора за представника на Песми Евровизије, али је у финалу Европесми-Еуропјесми освојила друго место након што од свих чланова жирија из Црне Горе није добила нити један једини бод. (Сличан сценарио се поновио и наредне године, а иако је Јутро и по броју гласова гледалаца била тек другопласирана песма, никада није сасвим разјашњено да ли су у коначни скор уопште укључени гласови гледалаца из Србије.)

Жељко Јоксимовић је 2006 године компоновао музику за песму Лејла којом је Хари Мата Хари представљао Босну и Херцеговину на Песми Евровизије у Атини и освојио треће место. И 2004. и 2006. године Јоксимовићеве композиције су проглашене најбољим у избору акредитованих новинара.

За дочек Српске Нове Године у Крушевцу је певао Жељко Јоксимовић и том приликом подржао председника Бориса Тадића на председничким изборима.

Јоксимовић је, заједно са Јованом Јанковић, водио програм Песме Евровизије 2008. у Београду. Исте године, Јоксимовић је компоновао и радио аранжман за песму Оро, која је у изведби Јелене Томашевић победила на Беовизији и затим заузела шесто место на Песми Евровизије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *