Књига о Рути

Ово је књига која припада Библији, Старом Завету.

У књизи се говори о Рути, из Моава, која се удала за једног Јеврејина када је овај, услед велике глади у земљи Јудиној, био принуђен да избегне у Моав.
Говори се како је, после смрти свога мужа, Рута одлучила да се врати у Јудеју са својом свекрвом, и како је Воз, сродник њеног претходног мужа, узео је у заштиту и оженио.

Ово се дешавало последњих године владавине судија (пре 1000. пре нове ере), а ово објашњава зашто се у енглеској Библији (као и у грчком и латинском преводу) ова књига налази после Књиге о судијама.

Сама књига је очигледно нешто каснијег датума, али сигурно не пре вавилонског ропства (VI век пре Хр.); у јеврејској Библији појављује се као једна од „Пет Мегилота“, то јест у трећем и последњем делу јеврејског Старог завета, Агиографа.

Родослов који се налази на крају (4, 18–22) указује на један од јасних циљева ове књиге, а то је да се забележи моавска црта Давидових предака.

Ово показује да је писац имао шири увид у законитост ступања у брак Јевреја са туђинима него што је то изражено у књигама Немије и Јездре, а у приповести се може видети и његово неслагање са искључивим ставом великог броја Јевреја његовог времена.

Вероватно је желео да укаже и на дужност блиског рођака да ступи у брак са удовицом која би остала без мушког потомка.

У Христовом родослову код светог Матеја на Руту се посебно указује као на прабабу цара Давида, а тиме и на једног од Христових предака (1, 5–16).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *