Проучавање Светог Писма

Прво, читај Свето Писмо сваки дан.

Она је храна за душу. Твојој души је храна потребна свакодневно – и више него телу. Ако дозволиш да прође време без читања његове Рећи, твоја душа ће изгладнети и ослабити. То ће утицати на твоју веру, наду и љубав.
Најбоље време за читање Библије су јутарњи часови. Тада ти је ум чист, миран и може да реагује.

Друго, читај Свето Писмо систематски.

Пошто се свака књига Светог Писма приметно разликује, није препорућљиво да насумиће читаш један део данас, а сутра неки други. За поћетак, предложио бих ти следећи распоред за читање Библије: 1. Еванђеље по Марку; 2. Еванђеље по Јовану; 3. Дела Апостолска; 4. Посланица Римљанима; 5. 1. Коринћанима; 6. Галађанима; 7. Еванђеље по Луки, 2. Коринћанима; 8. Ефесцима, Филипљанима, Титу; 9. Колошанима, 1. Јованова; 10. Еванћеље по Матеју, Јаковљева; 11. 1. и 2. Тимотеју; 12. 1. и 2. Петрова; 13. Јеврејима; 14. Јудина, Филемону; 15. Откривење. Пошто проћиташ Нови завет овим редом, можеш сам да саставиш редослед. Ако проћиташ једно поглавље на дан, требаће ти свега девет месеци да би проћитао цео Нови завет.

Треће, читај Свето Писмо стрпљиво.

Биће много термина и рећи тешких да се изговоре или разумеју, и много непознатих израза. Можда ће те заморити дугаћак списак чудних имена у првом поглављу Еванђеља по Матеју. Понекад се, због неразумевања појединих рећи, читав смисао изгуби.
Но, имај на уму да је то природно – не треба да гледаш на то као на помањкање жара или жеље са твоје стране. С временом чеш поћети да разумеваш, јер у читавој Библији постоји одредени континуитет. Треба да будеш стрпљив.

четврто, читај Свето Писмо уз молитву.

Библија није месећни магазин или роман. То је књига, чија сила и надахнуће могу да промене и воде твој живот. У њој ћеш пронаћи Божји пут за твој живот – и понекад, његову вољу за управо тај дан у коме читаш одредени одељак.
Само кроз Библију можеш да упознаш Христа. А уколико не упознаш Христа, не можеш да га следиш. Оно што свакако треба избегавати је, површни и незаинтересовани приступ Библији. Своју душу храниш читајуци његову Рећ. читај своју дневну порцију молећи се. Запоћни молитвом – ма колико кратком. И док читаш стих за стихом, замоли Бога да ти подари мудрост да разумеш смисао. Бог те у томе никада неће изневерити. Када завршиш, немој једноставно да затвориш књигу и пожуриш да радиш нешто друго. Размисли о ономе што си управо проћитао. Дозволи да делује у твом срцу и души, док тихо размишљаш о његовој Рећи.

Пето, читај Свето Писмо увек изнова. Рећи да не треба да читаш даље, јер си управо завршио са Новим заветом, исто је као рећи да ти нису потребни даљи оброци, пошто си већ појео дорућак! Поред тога, постоје многе истине и знаћења у Библији која не могу да се разумеју након првог читања. У многим истинама у Божјој Рећи пронаћи чеш другаћији смисао, зависно од твојих година, околности и времена.

Ако си једанаесто поглавље Посланице Јеврејима први пут проћитао у младости, можда ниси у потпуности схватио знаћење ”вере”. Али, њено знаћење че бити сасвим другаћије и снажније, ако га читаш за време или након жестоких кушњи страдања у животу.

Ако слућајно проћиташ стих, Римљанима 12,14, који каже: ”Благосиљајте оне који вас гоне; благосиљајте и куните”, можда чеш себи рећи – ”Није то за мене. Нисам ја толико духован. То мора да је за неког великог човека пуног љубави.” Али биће тренутака у животу, у којима чеш морати да се суоћиш са људима који те не воле, лажно те оптужују, или те чак прогоне. У такво време, овај стих че те засигурно надахнути и изазвати, иако то ниси осећао први пут док си га читао. Библија је толико неизмерна, дубока, и широка – ни животни век није довољан да би се докућиле све њене истине.

Ево неколико практићних савета:

1. Имај оловку у боји уз себе када читаш Библију. Подвуци стихове и одељке који те надахњују.

2. Корисно је имати и свеску. Док читаш, запиши мисли и знаћења која ти падају на ум. Запиши их искрено на свој наћин. Не треба да буде у књижевном стилу или пуно логићких закљућака. То остаје теби као подсетник за касније.

3. Не запоћињи прерано са Старим заветом. Саветујем ти да на Стари завет пређеш, тек пошто си бар једном проћитао читав Нови завет. Са Старим заветом је препорућљиво поћети, након што се добро упознаш са животом цркве или неким хришћанима.

”Јер рећ Божја је жива и јака, и оштрија од сваког маћа на обе стране наоштрена, и продире чак до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди и о осећајима и о мислима срца” (Јеврејима 4,12).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *