У Светом Писму нема противуречности

Ако читате Библију, као целину, без склоности да тражите грешке – наћи ћете да је она кохерентна, доследна и релатвно лака књига за разумевање.
Да, постоје тешки одељци. Да, постоје стихови који изгледају као да су контрадикторни.
да упамтимо да је Библија писана од стране 40 различитих аутора у периоду од око 1500 година. Сваки аутор је писао различитим стилом, из различите перспективе, различитом аудиторијуму, из различитих разлога.
Ми треба да очекујемо неке разлике! Међутим, разлика није и противуречност.
Ради се само о једној грешки ако којим случајем не постоји апсолутно нити један начин на који стихови или одељци могу бити усаглашени.
Чак и ако огдовор није на располагању управо сада, то не значи да одговор не постоји. Многи су налазили наводне грешке у Библији у области историје или географије само да би касније открили да је Библија тачна, онда када су даљи археолошки налази откривени.

На нашој интернет страници, врло често добијамо питања типа: “Објасните како ови стихови нису противуречни!” Или: “Гле, ево једне грешке у Библији!” Морамо да признамо да неке од ствари које људи понекад износе као питање, су тешке за одговор.
Међутим, наш аргумент је да постоје животни и интелектуално објашњиви одговори на сваку наводну грешку или противуречност у Библији. Постоје књиге и интернет станице које имају спискове “свих грешки у Библији.”
Већина људи једноставно добија своју “муницију” са оваквих места – они сами не налазе наводне грешке.
Постоје исто тако књиге и интернет странице које побијају све наводне грешке. Најтужнија ствар је да већина људи која напада Библију, није истински заинтересована за одговор – све што они желе је напад. Многи "напдачи Библије" су чак свесни одговора, али настављају да користе исте плитке аргументе изнова и изнова.

И онда, шта да урадите ако вам неко приђе са наводном Библијском грешком?
(1) Молите се и потражите у Писму да ли постоји једноставно решење.
(2) Направите неко истраживање користећи неке од добрих библијских коментара, књиге за "Одбрану Библије," и библијске интернет странице за претраживање које су доступне.
(3) Питајте своје свештенике у цркви да виде да ли они могу да нађу неко решење.
(4) Ако и после предузетих корака (1), (2), и (3) нема јасног одговора – поуздајте се у Бога да је Његова реч истинита и да постоји решење које једноставно још није откривено (Друга Тимотеју 2:15; 3:16-17).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *