Зашто Библију треба читати.

Једноставно речено, требало би да читамо и проучавамо Божију реч зато што је то Божија реч упућена нама.

Друга Тимотеју 3:16 тврди да је Библија "богонадахнута." Другим речима, она је Божија реч упућена нама. Постоји толико много питања која су филозофи и људи поставили, а на која је Бог одговорио у Писму: Шта је смисао живота?

Одакле долазимо?
Постоји ли живот после смрти?
Шта се дешава после смрти?
Како могу да одем на небо?
Зашто је свет пун зла?
Зашто ми је тешко да чиним добро?
Поред ових "великих" питања, она даје гомилу практичних савета у областима као што су: шта је то што треба да тражим у супружнику?
Како могу да имам успешан брак?
Како могу да будем добар пријатељ?
Како могу да будем добар родитељ?
Шта је то успех и како могу да га постигнем?
Како могу да се променим?
Шта је заиста битно у животу?
Како треба да живим да не бих гледао на прошлост са жаљењем?
Како могу да угодим Богу?
Како могу да добијем опроштење?
Како могу победнички да се носим са неправедним ситуацијама и лошим догађајима у животу?

Треба да читамо и проучавамо Библију зато што је у потпуности поуздана и без грешке. Библија је јединствена међу такозваним "светим" књигама на тај начин што не даје само моралну поуку и каже, "веруј ми." Радије, даје нам могућност да је тестирамо, тако што ћемо проверити стотине детаљних пророштава која је чине, историјске извештаје које је забележила и научних чињеница о којима говори. Они који кажу да у Библији има грешки су затворили своје уши за истину. Исус је једном питао шта је лакше рећи: "Твоји греси су ти опроштени," или "Устани, узми свој кревет и ходај." Он је затим доказао да има моћ да опрашта грехе (нешто што не можемо да видимо својим очима) тако што је излечио парализованог човека (нешто што су они око њега могли да виде својим очима). Слично, нама је дата сигурност да је Божија реч истинита онда када говори о духовним стварима које није могуће да проверимо својим чулима, тако што се показује истинитом у оним областима које можемо да проверимо (историјска тачност, научна тачност, и пророшка тачност).

Траба да читамо и проучавамо Библију зато што се Бог не мења и зато што се људска природа не мења – она је релавантна за нас као што је била онда када је написана. Док се технологија око нас мења, људске жеље и природа се не мењају. Док читамо странице библијске историје, налазимо да било да се говори о личним односима или друштву, "нема ништа ново под сунцем." И док људски род наставља да тражи љубав и задовољство на свим могућим погрешним местима, Бог, наш добар и благодатан Створитељ, нам каже шта ће нам донети ТРАЈНУ радост. Његова откривена Реч, Писмо, је толико битна да је Исус рекао за њу, "Неће човек живети о самом хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих" (Матеј 4:4). Другим речима, ако желите да живите свој живот у пуној пунини онако како је то Бог намеравао, слушајте и послушајте Божију писану реч…битнија је чак и од хране!

Треба да читамо и проучавамо Божију реч јер постоји толико много лажног учења. Библија нам даје мерило по коме можемо да одредимо шта је истина а шта не. Каже нам какав је Бог. Ако имамо погрешну слику о Богу значи да славимо "идола" или "лажног бога." Славимо нешто што Он није! Библија нам каже како неко истински стиже на небо…и то није по томе да ли је добар или крштен или по било чему другом што РАДИМО (Јован 14:6; Ефесцима 2:1-10; Исаија 53:6; Римљанима 3:10ф., 5:8; 6:23; 10:9-13). У прилог овоме, Божија реч нам показује колико нас Бог воли (Римљанима 5:6-8; Исаија 53:1ф.). И кад научавамо све ово, привучени смо да га заволимо заузврат (Прва Јованова 4:19).

Библија ће те опремити да служиш Богу (Друга Тимотеју 3:17; Ефесцима 6:17; Јеврејима 4:12). Помоћи ће ти да знаш како да будеш спашен од својих греха и њихових крајњих последица (Друга Тимотеју 3:15). Размишљање над њом и слушање њеног учења ће донети успех у животу (Исус Навин 1:8; Јаков 1:25). Божија реч ће ти помоћи да видиш грех у свом животу и да га се решиш (Псалам 119:9,11). Даће ти вођство у животу, чинећи те мудријим од својих учитеља (Псалам 32:8; 119:99; Приче 1:6). Библија ће те сачувати да не протраћиш године свог живота на оно што не траје и што није битно (Матеј 7:24-27).

Читање и проучавање Библије ће ти помоћи да уместо привлачног "мамца" видиш болну "клопку" грешног искушења, тако да можеш радије да научиш нешто из туђих грешки него да их правиш сам. Искуство је сјајан учитељ, али када се ради о учењу о греху, ужасно тежак је учитељ. Много је боље учити из туђих грешки. Постоји толико библијских личности од којих се може учити, и позитивних и негативних примера, када једно и друго долази из живота једне особе али у различитим временима. На пример, Давид, када побеђује гиганта Голијата, нас учи да је Бог већи од било чега са чим тражи да се суочимо (Прва Самуилова 17). Давид кад пада у искушење и чини прељубу са Вицавејом, открива колико дуготрајне и ужасне последице "тренутног задовољства" могу да буду (Друга Самуилова 11ф.). Познавање Библије нам даје праву наду и мир када нам се чини да све око нас распада (Римљанима 15:4; Псалам 112:7; Авакум 3:17-19).

Библија није књига само за читање. То је књига за проучавање да би се могла применити. У супротном, то је као да гутате храну без да је сажваћете а онда да је повратите…не добија се хранљива вредност. Библија је Божија реч. Као таква, она нас везује као закон природе. Можете да је игноришете, али ако то чините себе повређујете, исто као кад бисте покушали да игноришете закон гравитације. Не може се довољно нагласити колико је битна Библија за наше животе. Проучавање Библије може се упоредити ка копањем злата. Ако се потрудите мало и само "испирате камење у потоку," наћи ћете само златан прах. Али, ако се потрудите и заиста "закопате," ваша награда ће бити већа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *