Сродна душа

Свето Писмо нигде не указује на то да постоји само један посебан супружник одабран за сваку особу.
Немогуће је да у потпуности разумемо Божије путеве.
Знамо да нас Он познаје још пре нашег рођења.

 “Пре него те саздах, у утроби, знах те; и пре него изиде из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те” (Јеремија 1:5).

Он зна какве ћемо одлуке донети, и зна да ли ћемо се окренути њему или не (Римљанима 8:29-30).
Он зна број длака на нашим главама (Матеј 10:30).
Ако се предамо Господу и тражимо Његово вођство, Он обећава да ће нас водити.

“Уздај се у Господасвим својим срцем, а на свој разум не ослањај се. На свим путевима својим имај га на уму и Он ће управљати стазе твоје” (Приче Соломонове 3:5-6).

Људи често праве изборе који су против Божије воље – како хришћани тако и нехришћани. Тако да ако је Бог планирао за нас да будемо само са једном особом, и ми пропустимо ту прилику, тада би наш животни план био уништен.
Али Свето Писмо каже да и “најбудаластији” Божији план је далеко мудрији од најмудријег плана који човек може да измисли (Прва Коринћанима 1:25), што значи да се Божији план не може уништити. Када ми одлучимо да следимо Бога, верујем да он онда ставља на наш пут људе и ситуације који нас обликују у људе какве Он жели да будемо. Чак и ако хришћанин ступи у брак са особом која није хришћанин, Бог има моћ да чини чуда и да промени живот те особе. Ми, људи, доводимо сами себе у најгоре могуће ситуације, али Бог у својој безграничној мудрости и милости може да нас извуче , ако га потражимо.

Иако данас скоро сви ступају у брак, није Божији план за све да буду у браку.
Павле је рекао:
“Ја пак желим да сви људи буду као ја; али свако има свој благодатни дар од Бога, један овако, а други онако” (Прва Коринћанима 7:7).

Ниједна од ових могућности није боља од друге.
Очигледно Бог није намеравао да сви буду сами, у супротном то би значило да му је намера била да људска популација на земљи нестане. И Он не жели да сви људи буду у браку, јер је некима боље кад су сами. Ми сви служимо Богу на различите начине.
У сваком случају, Бог жели да буде у центру наших живота.
Ако тражимо Његово вођство, Он ће нас водити путем којим Он жели да идемо и благословиће наше животе да можемо да чинимо Његову вољу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *