Становати заједно пре брака

Одговор на ово питање зависи донекле од тога шта се мисли под “живе заједно.” Ако то значи да имају сексуалне односе – онда је то дефинитивно грех.
Предбрачан секс је изнова и изнова осуђиван у Писму заједно са свим другим облицима сексуалне неморалности (Дела 15:20; Римљанима 1:29; Прва Коринћанима 5:1; 6:13,18; 7:2; 10:8; Друга Коринћанима 12:21; Галатима 5:19; Ефесцима 5:3; Колошанима 3:5; Прва Солуњанима 4:3; Јуда 7).
Свето Писмо заговара потпуну апстиненцију ван (и пре) брака.
Секс пре брака је подједнако грех као и прељуба и остали облици сексуалне неморалности, јер сви подразумевају да имаш секс са неким са ким ниси у браку.

Ако "живети заједно" значи да се само живи у истој кући, онда је то нешто друго.
У крајњој линији, нема ништа лоше у томе да мушкарац и жена живе у истој кући – под условом да се не дешава ништа неморално. Међутим, ту се јавља проблем, да са стране гледано, то може да изгледа као неморалност (Прва Солуњанима 5:22; Ефесцима 5:3) и да се ту крије велико искушење да дође до неморалности. Библија нам каже да бежимо од неморалности, а не да се излажемо константном искушењу неморалности (Прва Коринћанима 6:18).
Онда ту је и проблем, како то све изгледа са стране. За пар који живи заједно се претпоставља да спавају заједно – то је једноставно припродно.
Иако живот у истој кући сам по себи није грех, тиме се даје основа да се мисли да ту постоји грех. Библија нам каже да избегавамо све што чак и приличи на зло (Прва Солуњанима 5:22; Ефесцима 5:3), да бежимо од неморалности, и да не будемо ником камен спотицања или повод да буде повређен.
Да закључимо, пар који живи заједно пре брака, тиме не прославља Бога.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *