Свето Писмо о изласцима и забављању

Иако речи "забављање" или "изласци" се не налазе у Светом Писму, нама су дати неки принципи којих хришћани треба да се придржавају током периода пре брака.
Прва ствар коју треба да схватимо јесте да морамо да се одвојимо од светског погледа на забављање јер се Божији начин разликује од светског (Друга Петрова 2:20).
Нама је речено (од стране друштва) да се забављамо колико желимо, са што више партнера је могуће.

Уместо тога, потребно је да откријемо каква је та особа са којим ступамо у однос, пре него што направимо озбиљну одлуку.

Треба да откријемо да ли је та особа наново рођена у Христовом Духу (Јован 3:3-8), и да ли има исту жељу да буде као Христ (Филипљанима 2:5).

Зашто је ово битно у проналажењу партнера?
Хришћанин треба да је опрезан да не ступа у брак са неверником (Друга Коринћанима 6:14-15) зато што то може да ослаби твој однос са Христом или да учини да правиш компромис са својим моралом и системом вредности.

Када се налазиш у једном озбиљном односу са неким, важно је да не заборавиш да волиш Господа више од свега другог (Матеј 10:37).

Да кажеш или да верујеш да ти је друга особа "све" или да је најважнија ствар у твом животу је идолатрија, а то је грех (Галатима 5:20, Колошанима 3:5).

Исто, не скрнави своје тело тиме што ћеш имати сексуалне осносе пре брака (Прва Коринћанима 6:9, 13, Друга Тимотеју 2:22). Сексуална неморалност је грех, не само против Бога, већ и против твог сопственог тела (Прва Коринћанима 6:18). Важно је да волиш и поштујеш друге као што волиш самог себе (Римљанима 12:9-10), и ово је заиста истина када се ради било о забављању или браку. Пратећи ове библијске принципе је најбољи начин да се дође до сигурне основе за брак. То је једна од најважнијих одлука коју ћете икада донети, јер када двоје људи ступа у брак, они остају верни једно другом и постају једно тело, и то треба да је заувек, нераскидиво (Прва Мојсијева 2:24, Матеј 19:5).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *