Где ћу доспети после смрти?

др Ј. Ван Импе

У Данилу 12,8 пророк се обраћа анђелу речима:"Какав ће бити крај тих ствари?". Исте те речи човека муче од колевке па до гроба: где ћу отићи када умрем? Да ли су небо и пакао стварност? Да ли ће то трајати вечно? Како ће се све то завршити?

Срећан је човек који познаје Исуса Христа као свог личног Спаситеља, који је поверовао у Његову реч и и радосно може да изјави: "Јер Христос је за мене живот, а смрт добитак" (Филипљанима 1,21), "и спремни смо да радије изиђемо из тела и да се код Господа настанимо као код куће" (2. Коринћанима 5,8).

Благо човеку који на породичном скупу може погледати присутне око себе и рећи им:"Ми сви познајемо Господа. Било шта да нам се догоди, ми ћемо се једном поново састати."

Благо и оном човеку који може да изјави: "Па да ми је и долином смрти проћи, зла се не бојим, јер си ти са мном" (Псалам 23,4). Али, помислите на многе људе који немају наде и често се питају:"Шта ће бити са мном? Сада сам у шестој деценији живота и приближавам се седмој. Статистичко правило ми говори да немам још пуно живота пред собом. Да ли заиста постоје небо и пакао? Како ће се све то завршити?"

Људи не воле помисао на смрт, суд и вечни пакао. Лакше се приклоне неком "изуму" и религији, која им објасни да место као што је пакао уопште не постоји.

Моја Библија ми говори да ће се у последње време појавити религиозне вође којима ће се прикључити многи, зато што ће негирати истину о Исусу Христу, небу и паклу, а и друге истине. У Делима апостолским 20,29 Павле каже: "Ја знам да ће по одласку моме ући међу вас грабљиви вуци, који неће штедети стада."

"А зли људи и варалице напредоваће на горе – варајући и друге и саме себе" (2. Тимотију 3,13). А у 2. Петровој 2,1 написано је: "А било је и лажних пророка у народу, као што ће и међу вама бити лажних учитеља, који ће уносити убитачне јереси, и, одричући се Господара који их је искупио, навући ће на себе брзу пропаст. И многи ће поћи за њиховом развратношћу…"

Могао бих да именујем низ деноминација које су последњих педесет година никле у нашим срединама. Они кажу:" Ми не верујемо у пакао. Дођи к нама."

И њихов прираст је веома велик. Недавно је седам процената анкетираних свештеника изјавило:" Ми не верујемо у постојање пакла." Мене, међутим, не може заварати то што сви ти људи не верују да пакао постоји: ја имам Библију која ми у Новом Завету 162 пута понавља да постоји такво место и "верујем Богу" (Дела 27,25). Јер, "Пре ће бити да се Бог покаже истинит, а сваки човек лажа" (Римљанима 3,4).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *