Реинкарнација, карма и живот после смрти

Имате ли избора у вези са оним што ће вам се догодити када умрете? Да ли постоји реинкарнација? А карма?

Др Доуглас Гроотхуис

Људи су се одувек питали шта се дешава после смрти – и да ли уопште нечега има. Да ли је смрт крај постојања, улазак у вечност или прелазак између два живота? Нека учења кажу да се душа реинкарнира у много различитих тела и отприлике 25% Американаца верује у то. Због чега људе реинкарнација толико привлачи?
Реинкарнација и карма

Реинкарнација нуди наду многима. Ако не успемо у овом животу, имамо шансе у следећем. Ипак, чак и они који верују у реинкарнацију признају да се највећи број људи не сећа својих претходних живота. Како можемо учити из прошлих грешака ако их се чак и не сећамо? Изгледа да увек правимо исте грешке. С’ обзиром на људска морална посрнућа кроз историју, има ли разлога да верујемо како ће у будућем животу бити боље?

Реинкарнација, наводно, осигурава правду. Према закону карме (непопустљиво, безлично правило које управља свемиром), у сваком животу добијемо шта смо заслужили. Добра и лоша дела дају добре и лоше резултате у сваком животу. По карми нема неправедног страдања јер нико није невин. Свако страдање условљено је лошом кармом. Беба рођена без ногу је то заслужила, као и жена коју су силовали. И сви преносимо карму из живота у живот. Нема благодати, нема опроштаја и нема милости. Не само да ово нису добре вести за оне које мучи савест, него се карма сукобљава са нашим моралним осећајем да је понека патња незаслужена и да заслужује наше сажаљење и делање да се уклони.
Ограничења реинкарнације

Може ли реинкарнација заиста понудити наду и осећај правде напаћеном свету? И какву нам утеху нуди у вези са вечитим проблемом смрти? Закон карме је немилосрдан. Ипак, порука Исуса Христа је другачија. Исус је признавао да постоји неправедно страдање. Нудио је опроштај онима који су га изазвали и утеху онима који су га искусили.

Исус нас је учио да нико не може одржати морални закон. Људско срце је нечисто, предано погрешним ставовима и делима која су преступи против доброг Бога пуног љубави. Исус је рекао да нам нуди опроштај као спаситељ, да ће он платити наше преступе против Бога. Говорио је о вечној награди или казни у складу са тим да ли људи прихвате његов опроштај током ЈЕДНОГ живота на земљи. (Матеј 25:31-46; види и Јеврејима 9:27). Објаснио је да је дошао у свет да „тражи и спасе изгубљене“ (Лука 19:10). Рекао је да „није дошао да му се служи, већ да служи и да свој живот да као откуп за многе“ (Марко 10:45).

Исус је показао опраштање у љубави чак и док је умирао на крсту. Разбојник на крсту поред њега исповедио је свој грех и замолио Исуса да га се сети. Исус је одговорио „Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају.“ (Лука 23:43). Једино је вера у Исуса била потребна за рај, не читави животи уништавања лоше и изградње добре карме. Као што је Исус рекао: „Јер је Бог тако заволео свет да је сина свога јединога дао, да свако ко у њега верује не погине, него има вечни живот“ (Јован 3:16). То су, заиста, добре вести, за овај живот и будући.

Ако желите да више сазнате о Исусовом животу и учењима, прочитајте одељак под називом „Матеј“ у Новом завету.

Др Даглас Грутис, подучава филозофију на Теолошком факултету у Денверу и аутор је књиге „ Исус у доба контроверзи“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *