Хеловин

Наступило је време када се друштво у коме живимо, с узбуђењем припрема за "празник" Halloween. Међутим, далеко од тога да је свима познато, шта он представља, које је његово порекло и суштина и због чега противуречи учењу Цркве.

Празник Halloween се појавио међу келтским племенима у Енглеској, Ирској и северној Француској (Галији) у прехришћанској епохи. Будући многобожци, Келти су веровали у настанак живота из смрти. Они су почетак "нове" године, и новог живота уопште, празновали у дубоку јесен, у ноћи између 31-ог октобра и 1-ог новембра, када је почињало време хладноће, таме и смрти. Те ноћи су прослављали паганског бога Самхаина, кога су поштовали као Господара Смрти. Уочи "новогодишњег славља" друиди (келтски жреци) су палили домаћа огњишта, ватру, светиљке. Сутрадан увече би палили огромну ватру, на којој су приносили жртве кнезу таме и смрти. Друиди су веровали да уколико Самхаин буде задовољан жртвама које су му принели његови верни, он ће онда дозволити душама упокојених да тога дана посете своје куће. Одатле и води порекло обичај који се укоренио у паганском свету да се у ноћи на Halloween лута накинђурен у костимима утвара, вештица и свих других духова, који симболизују општење са загробним светом и нечистом силом.

Важан део паганског култа је такође и "забава" Trick-or-Treat, који представља ритуални акт приношења мрачним силама, које су у служби код Самхаина. Сматрало се да душе умрлих, које су се зацариле у свету таме, хладноће и смрти, на дан своје посете свету живих осећају неутољиву глад. Зато су келтски пагани спремали гозбу духовима који лутају по ноћном мраку, јер су веровали да уколико их не умилостиве својим приносима, да ће се гнев Самхаиновог проклетства обрушити на људе.

Ето који је прави смисао тог паганског празника. Потпуно је очигледно да православни хришћанин не сме да узима учешће у сличним "слављима", јер је то директно идолопоклон 089;тво, издаја Господа Бога нашега и наше Свете Цркве. Узимајући учешће у ритуалу подражавања мртвих, лутајући у мраку ноћи и молећи или делећи гошћења, ми пројављујемо жељу да уђемо у општење са мртвима, чији господар већ није Самхаин, већ сам Сатана, нечастиви, који је устао против Господа Бога. Делећи храну, ми не дарујемо бомбоне невиној деци, већ приносимо дар на помен и част Самхаина, а значи и Сатане.

Постоје и други обичаји који се односе на Halloween, које не треба да прихватамо. Например, сва могућа гатања, пророштва, врачање или обичај да се поставља тиква са страшним очима и устима које су изрезане на њој и унутра запаљеном свећом, такозвани "Jack O’Lantern" (Џек кадионичар). У тикви (а у старо време су користили и друго поврће) су приносили "нови" огањ од светог огња, а изрезани лик на тикви је служио као лик мртвих. Та "света светиљка" која гори целу ноћ је изопачење светог кандила од стране злих духова, које гори пред Ликом Спаситеља и Његових Угодника. Чак и украшавање куће са таквом тиквом са "веселим" ликом представља учешће у паганском празнику смрти.

Свети Оци ранохришћанске Цркве, која је у то време била строго православна, су се трудили да се супротставе келтској паганској традицији и установили су на тај дан хришћански празник Свих Светих (у Источној Цркви се Сви Свети славе у прву недељу Педесетнице). Од празника Свих Светих је и настала реч Halloween – то јест All Hallows’ Even, што значи "дан уочи Свих Светих", која се временом скратила на "Hallow E’En". Нажалост из незнања људи, пагански празник се слави у исти дан са хришћанским празником Свих Светих (на Западу), који су погрешно почели да називају Halloween.

На напоре Цркве да се супротстави том паганском празнику, антихришћански настројени људи су одговорили са још већом пројавом ревности те вечери. Многи обреди су се вршили уз оскверњење и изругивање над хришћанским Богослужењима, облачећи костуре као поругу над поштовањем моштију Светих, украдени крстови и чак и Свети Дарови су се употребљавали ради богохулних дела. Обичај тражења хране се претворио у систематско гоњење хришћана, који због својих уверења нису могли да узму учешће у празнику, који је посвећен кнезу таме и смрти.

Приврженост западног друштва паганском празнику сведочи о томе, да покушаји западне цркве да замени паганско славље хришћанским празником и појмовима нису имали успеха. Али зашто се пагански култ, који тако очигледно противуречи православној вери, тако јако укоренио међу многим хришћанима? Узроци свега тога су пре свега у духовној апатији и млакости хришћана, који обилато хране безбожје, атеизам и

богоодступништво. Друштво, које нас убеђује у то, да су Halloween и њему слични празници, без обзира на своје очигледне паганске корене и

идолопоклоничку суштину, безопасни, невини и да немају велики значај, подрива самим тим наше духовна начела, доприносећи ширењу маловерја и атеизма.

Празник Halloween подрива сама начела Свете Цркве, основане на мученичкој крви, одбацујући њих и поштујући и служећи идолима. Света Црква треба да заузме строг став према сличним појавама, јер нам је Христос Спаситељ рекао, да нам је Господ Бог судија у свим нашим поступцима и уверењима, и да наша дела могу бити или "ЗА БОГА" или "ПРОТИВ БОГА". Нема средњег "неутралног" пута.

Данас смо сведоци појаве сатанских култова. У ноћи на 1. новембар се врше сатанске "службе", у току којих Сатанине слуге отимају и убијају малу децу. Данас су сатанисти почели и са ритуалним убиствима православних свештеника, што се више пута десило у држави Калифорнија… Јер сатана поставља своје мреже са циљем да ухвати што је могуће више невиних људи. Новински киосци су пуни штампаног материјала о спиритуализму, натприродним појавама, сеансама, пророштвима и свемогућим дејствима, које стварају зли духови. Сва та дела служе Сатани, јер не проистичу од Духа Светога, већ од духа овога света који плива у злу.

Holy Protection Russian Orthodox Church 2049 Argyle Av, Los Angeles, California, 90068, USA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *