Колико секте имају утицаја на наш друштвени живот?

Против породице, цркве, вере. “Ако желиш да зарадиш милион долара, оснуј цркву.” Роналд Хабард, оснивач сајентолога. Нови грб Пожаревца је право сатанистичко обележје! Кустос Драган Јацановић тврди да су латински златни крст неједнаких кракова, пропети велики црни бик и пропети црни коњ сам сатанизам.

Бик златних рогова и копита, коњ златних копита, поломљеног и троструко рашчлањеног репа и исплаженог златног језика су симболи мрака, смрти и сила које њима владају. Огрлице које им красе вратове украшене су са по три беле кружне апликације које симболизују ропство и покорност и изједначавају бика и коња, писао је “Глас”.

Ово је поново скренуло пажњу јавности на секте и њихово безобално деловање. Да им утицај није безначајан, сведоче многи подаци. Тако се, каже саговорник, анонимни службеници државне администрације жале да не могу да се одбране од насртаја разних масонских ложа и сајентолога који врбују од дактилографа до највиших службеника.

Колико нам заправо секте утичу на живот, а да тога нисмо свесни? Према Александру Сенићу и Слађану Мијаљевићу, познатим сектолозима, у Србији тренутно има око 150 организација које се могу назвати сектама, а с њима је на различите начине повезано око пола милиона људи. Оне нису регистроване као секте, већ обично као мале верске заједнице, групе грађана или хуманитарне организације.

Др Ђорђевић о истинама и заблудама око верских секти

Последњих година се све верске заједнице, па и секте, у СРЈ региструју по закону наслеђеном још из СФРЈ. А тај закон их третира као удружења грађана, па десет људи може себе да прогласи за верску организацију и добије дозволу за рад, каже за “Глас” др Драгољуб Ђорђевић, угледни теоретичар религије и нишки универзитетски професор. Он напомиње да је на савезном нивоу у припреми нови закон чији је нацрт врло квалитетан, јер су га правили најпознатији светски експерти.
– У новом закону тражиће се поновна регистрација верских заједница, организација, секти, култова…, али се неће тражити и нова регистрација традиционалних верских заједница – каже даље за “Глас” др Ђорђевић. По његовој оцени, нови закон ће бити селективан, јер ће тражити програм деловања.

– У чисто социолошком смислу, секте је само верска организација која се разликује од других типова, као што су култ, црква, деноминација и слично. Дакле, ниједној секти се не може ништа приписати пре темељног истраживања њеног деловања – каже Ђорђевић.
С друге стране, из теолошког угла, секте имају негативне конотације. Оне верске заједнице које ми овде ниподаштавајуће гледамо као секте, попут Хришћанске баптистичке цркве, Хришћанске адвентистичке цркве или разних пентекосталних праваца протестантизма, у матичним земљама на Западу већ представљају званичне цркве. Зато, код нас се сада чини неправда према малим верским заједницама, јер се, у ствари, мисли на оне друге полуверске групе које делују илегално, полутајно, уз обреде нецивилизацијског садржаја. Такве групе се означавају као култови и проблем и код нас и у другим земљама постоји управо око таквих група – каже др Ђорђевић.

– Секте су, све до једне, веома опасне по сваку нацију, јер смишљено раде на разбијању породице, традиционалне религије, прекрајању историје и правих друштвених вредности – каже за “Глас” Слађан Мијаљевић, православни публициста, сектолог и учитељ борилачких вештина.

Како каже Мијаљевић, овај проблем није од јуче. Он тврди да је у време док је Милан Панић био премијер, Мунова Унификациона црква имала снажан утицај.

У време претходне власти главни промотер Трансцеденталне медитације ™, псеудохиндуистичке секте, била је писац Јара Р., високи функционер ЈУЛ-а. Она и главни учитељ ТМ Милија П., који се представља као психолог ајурведске медицине (П. је несвршени метеоролог) у јавности су често били уз Миру М.. Они сада тврде да су били жртве бившег режима, а ТМ је регистровао своју странку – Партију природног закона, која је била у незваничној коалицији са ЈУЛ-ом.

Сајентолози, муновци, бахајци и следбеници Шри Чин Моја, према плану твораца новог светског поретка, требало би, да кад за то дође време, да преузму све незваничне религије, секте и култове, и окупе их у једну, јер новом светском поретку треба само једна, њихова религија, говори Мијаљевић.

Колики утицај у свету имају поједине секте, могло се видети на свечаном полагању заклетве Кофија Анана у УН; у првом реду седео је Мун. Чудно, али Мун и Шри Чин Мој, такође оснивач секте (коме је Хилари Клинтон често ишла на сеансе), имају канцеларије у УН. Мунова секта је и комерцијална, његове су фирме Ам веј, Калифорнија фитнес. Имају и хуманитарне организације – Мировна конференција, Жене за мир у свету, Професорска мировна конференција. Водеће секте продиру на перфидне начине. Тако је Шри Чин Мој оснивач маратона мира и разних мировних организација и покрета. На капији Београдског зоо-врта стоји табла на којој пише “Врт добре наде” – Шри Чин Мој, борац за мир. Усред Суботице је 1997. постављен обелиск посвећен “великом борцу за мир” Шри Чин Моју.

Карактеристично је за скоро све секте да користе чланове како би гомилали богатство, каже Мијаљевић.

– У секте се улази са креативним лудилом, а излази уз обично, ако се уопште изађе. Секте не смемо узимати олако, јер представљају велику опасност по духовно и физичко здравље нације. Оне од људи праве робове, мењају им свест и приморавају их да се одрекну свега што има везе са Православном црквом и породицом. Тако обрађеним члановима, секта је све и без поговора испуњавају вођине захтеве.

 

ЈОВАН П. ЗАРИЋ

Глас Јавности 21. децембар 2001

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *