Дресови,поткошуље и голови

Када играчи бразилске репрезентације нису допустили да их публика слави након победе против Немачке, у финалу светског првенства у фудбалу 2002. године, гледаоци су били помало зачуђени. Играчи су се загрлили у кругу, спустили главе и почели заједно да се моле. Након тога могли смо посматрати како појединци и мале групе од њих падају на колена и склапају руке.

Бразилски играч Едмилсон се сећа тог тренутка: "Онда сам са двојицом других играча пао на колена и славио Бога целом снагом својег бића. Морао сам да Му искажем сву захвалност мог живота, јер ми је дао снагу у тешким ситуацијама и исто тако за ову побједу. У игри живота постоји само Један који је извојевао најважнију победу, а то је Исус Христос."

За фудбалере на западу је изгледа срамота да се моле.

Док се понеки телевизијски репортер борио да нађе праве речи и коментаре, неки играчи из тима су дизали своје дресове преко главе да би показали коме дају част: "Јеsus loves you!" ("Исус те воли!")

Већ у 1996. години је ФИФА забранила да фудбалер скине дрес када постигне гол. Као разлог навели су да судија у том случају не може више да препозна број на леђима играча. 6 година после тога, 1. јула 2002. године – само неколико недеља после светског фудбалског првенства – ФИФА је јасно изјавила: "Играчи који скину дрес да би се на поткошуљи видела реклама, биће кажњени од организатора игре." Не би било чудно ако спонзори имају неку везу са овом одлуком.

Бразилац Едуардо Рибеиро дос Сантос (Грасхоперс Зурицх) је тада коментарисао забрану: "Могуће је да ће ме ФИФА казнити али ми неће моћи затворити уста. Носим тај дрес јер ми је Бог дао све што имам и што јесам."

Светски играч Кака (АЦ Милан) је носио дрес са натписом "I belong to Jesus" ("Ja pripadam Isusu"). После забране скидања дреса овај натпис су могли да читају на његовим копачкама.

Ови професионалци знају да само кратко време стоје на трибинама јавних медија, и то време желе употребити да што више људи охрабре да читају Библију и да повере свој живот Исусу Христу. Они желе да људи имају жив однос са Богом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *