Од стилизованог рата до култивисаног спорта

Зашто је фудбал невероватно омиљен? Погледајмо накратко у прошлост. У почетку се у Европи шутирало на дивљи начин. Постојала су такмичења  између села и градова. Правила? Због чега? Било је само потребно да се прогура лопта кроз непријатељску градску капију – није битно како.
Игра је била гора него рагби.

(слика: Фудбал у Флоренцији 17 . век)

Игре сличне фудбалу постојале су кроз цели средњи век, највише у Енглеској и Италији. Није постојало ни ограничено поље, ни одлука о броју играча, ни закони како баратати лоптом, ни судије. Чак није било забрањено употребљавати и оружје у игри.
Игре су биле стилизировани мали ратови, често је било повређених, а понекад и мртвих. О тим првим фудбалским утакмицама се најпре сазнало кроз судске расправе у вези тога.

Прва правила су записана у универзитетском граду Рогби 1846 год.

1849. год. следили су правила из Етона у којима се први пут забранила игра рукама. На крају 1850. год. у целој земљи никли су фудбалски клубови. Ако су хтели да играју један против другог морали су да усагласе своја правила која су сами измислили.

26. октобра 1863. год. скупили су се навијачи из целе Енглеске у Лондону и основали су "Фудбал Асосиејшн" са 13 правила за целу земљу.

Навијачи рагбија нису били сретни због тога. Шутирање и држање играча, исто  као и играње са руком више није било дозвољено.
Још много година је требало да прође, да се успоставе данашња правила.
У почетку се играло са екипама од 15 до 20 играча.
1870 год. "Фудбал Асосиејшн" је одредила број екипе на 11 играча.

1874. год. у Енглеској је уведен судија на терен, а 1877. год. судија је могао да да црвени картон као средство казне играчу.

1904. год. у Паризу је оснивана Интернационална Федерација Фудбалског Савеза ("Федерацион Интернационале де Фудбал Асоциасион"), такозвана данашња "ФИФА".

Фудбал се као вирус ширио преко целог света. Аргентински репрезентативац Алфредо ди Стефано каже: "Фудбал је постао као  уметност, као и сликарство. То је и став навијача."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *