Алкохол у Светом Писму

Сведочење о искушењима Господа у пустињи пружа увид у начин како "сатана" људског ума функционише. Ми чак можемо цитирати Свето писмо сами себи да би оправдали грех. У разговору са алкохоличарима Хришћанима, ако су искрени, вероватно ће доћи до признања да су злоупотребили Библијске текстове да би оправдали то што пију. Ако дискусије у којима учествујете воде до расправе о томе како Библија говори о вину на позитиван начин, следеће цртице могу помоћи:

–    У Библијским временима, алкохолна пића имала су другачији контекст од овог данас. Технике дестилације биле су прилично ограничене; није било фрижидера, коришћене су порозне посуде што је дозвољавало ваздуху да дође у додир са вином у врењу, а чепови су ретко кад чврсто затварали. Алкохол се може дестиловати у било којој јачини само под "анеробичним" условима, тј. Када нема никаквог додира између ваздуха и течности. Процењује се да ништа није могло да ферментира, и има више од 10% алкохола а да се не претвори у сирће. Већина алкохолних пића вероватно су имала јачину од око 2% алкохола (7). Вина су често прављена кувањем "вина" – при чему испарава алкохол – додавањем воде, да се направи нека врста ликера. Тако су то била пријатна пића али је само употреба великих количина могла довести до пијанстав. Вина такође нису била доступна у великим количинама – када је вино истекло из Кане, био је проблем набавити још. Прављење вина било је једна индустрија по колибама. Тако вина јесу била алкохолна, али углавном слаба у поређењу са модерним винима која садрже 20% алкохола, и алкохолним пићима попут вотке од 40% или више.

–    Утицаји вина употребљени су у неким Библијским пасусима као фигура или илустрација / слика у речима; али ово не оправдава пијанство. Пс.104:14,15 говори о благослову који " вино весели срце човеку". Ова фраза и оне око ње не говоре о ефектима плодова на телу људи, већ пре о утицајима једне добре жетве на осећања оних који их скупљају.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *