Кризе и рецидив у вези алкохола

Krize se mogu javiti, ali ne moraju.

Postoje dve vrste krize:

a) Otvorena kriza

b) Zatvorena kriza

a) Otvorena kriza se manifestuje otvorenom žudnjom za pijenjem. Dotična osoba odjednom oseti potrebu da popije alkoholno piće. Tu spadaju i snovi o pijenju. Alkoholičari sanjaju da su popili piće, ili da im je neko na prevaru sipao alkohol u sok. Tada se obično uplaše. Međutim, treba samo sa nekim porazgovarati i razmisliti o tome, šta je moglo da dovede do krize.

b) Zatvorena kriza je složenija i opasnija od otvorene, jer je teže prepoznatljiva. Kod nje ne postoji otvorena želja za pijenjem, već se manifestuje kroz psihičke probleme (nervoza, napetost, razdražljivost, česta promena raspoloženja, gubitak koncentracije) i (ili) telesnim smetnjama (glavobolje, muka, povraćanje, malaksalost, gubitak apetita, stomačne tegobe, povišeni krvni pritisak…). Obično se nabrojane tegobe vezuju za neke druge probleme ili bolesti, što je opasno, jer se kriza ne prepoznaje, ne rešava se, produbljuje se i postoji opasnost od propijanja.
__________________________

Apstinencija, apstinent

 Apstinencija znači potpuno uzdržavanje od uzimanja alkohola.

Znači: Nikad ni jednu kap!

Svaki bolesnik alkoholičar mora znati da postoje samo dva puta, i to: Jedan da pije kao što je pio ranije, i tako upropašćava svoje zdravlje, i drugi, nikada ni kapi.

Alkoholičar nikad ne može biti umerenjak. Sebe ne može kontrolisati u pijenju i zato alkohol ne može i ne sme nikada uzeti u usta.

Alkoholičar ne može da pije jednu čašu, ali zato može da ne popije ni jednu čašu.

Apstinent je čovek koji više ne pije alkohol.
___________________________

Kako prepoznati alkoholičara?

 Potrebno je razlikovati pijenje alkoholnih pića i prekomerno pijenje. Mnogi ljudi piju, a nisu alkoholičari.

Neki će celog života biti umerenjaci- piti tzv. društveno dozvoljene količine alkohola, dok će drugi postati alkoholičari. Glavni uzroci nastanka alkoholizma su :

   1.čovek

   2.sredina

   3.alkohol

Za nastajanje ove bolesti je potrebno da osoba duže vreme i više puta prekomerno pije.

Osoba oseća da mu alkohol pruža zadovoljstvo i olakšanje . Zbog toga želi ponovo da pije, čime stiče naviku. Iz navike se neprimetno prelazi u zavisnost, tj. u stanje u kojoj ne može više bez alkohola.

Počinje da pije sve više i više. Tada se za određene osobe govori da mogu puno da popiju, a da se ni ne primeti na njima. Tako se tolerancija organizma prema alkoholu sve više i više povećava, sve dok organizam ne postane prezasićen alkoholom.

Tada dolazi do pada tolerancije. Sve je manje i manje alkohola potrebno da bi se osoba osećala napito. Na kraju je dovoljna jedna ili dve čašice.

Sa napredovanjem alkoholizma, počinju da se javljaju i razni poremećaji i bolesti. Po pravilu, njihovo nastajanje se nikad ne povezuje sa alkoholizmom.

Alkoholizam nije ni mana, ni porok, ni bezobrazluk, već bolest sa određenim uzrocima i posledicama.

Umesto nekadašnjeg shvatanja da je alkoholičar propalica i otpadnik, danas se on smatra bolesnikom kojem je potrebna odgovarajuća zdravstvena i socijalna pomoć. Takav pristup problemu alkoholizma omogućava alkoholičaru uspešno lečenje i povratak u zdrav i normalan život .
___________________________________

Šta može opijanje da prouzrokuje?

 Opijanje:

    * ima  negativne efekte na ponašanje.
    * utiče na ljude da rade glupe i neprijatne stvari koje donose sramotu.
   
    * često utiče na ljude da maltretiraju bračnog druga i/ili decu i uništava porodicu.
    * može dovesti do nerada i siromaštva.
    * može učiniti da osoba postane tvrdoglava i prevrtljiva.
    * prouzrokuje loše rasuđivanje i sputava oštroumnost.
___________________________________

Da li se alkoholizam može lečiti i izlečiti?

 Alkoholizam je bolest i može se lečiti!

Od drugih bolesti se razlikuje po tome, što je za uspešno lečenje alkoholizma neophodno potrebna volja, kao i puna saradnja bolesnika alkoholičara.

Nije moguće lečiti uspešno nekoga ko to sam ne želi, ko nije iskren prema samom sebi i prema stručnim radnicima sa kojima sarađuje, na prvom mestu sa lekarom i socijalnim radnikom.

Silom ili prevarom ni jedan alkoholičar se ne može lečiti ni izlečiti.

Lečeni alkoholičar do kraja života mora da bude na oprezu i da ne popije više ni kapi alkohola!
___________________________________

Recidiv

Ponovno uzimanje alkohola naziva se recidiv.

Recidiv može biti različitog karaktera:

   1. Samouverenost da je izlečen i da može ponovo da pije.
   2. Teške životne situacije koje mogu nastupiti u toku lečenja, navode bolesnika da ih ponovo ublažava uzimanjem alkohola. Bolesnik tada ne misli na posledice.
   3. Mnogi razlozi za ponovno pijenje izgledaju kao opravdanja, koja su bez osnova.

Teškoće se ne odstranjuju pijenjem alkoholnih pića, već radom. Zato «opravdanja» koja daju sebi recidivisti nisu ubedljive i ukazuju na labilnost karaktera i volje bolesnika.

Recidivisti je potrebno da što pre potraži pomoć od lekara koji ga leči, a to će biti dovoljno da krizu prebrodi i suzbije recidiv.

Ako tako ne postupi, u bolesniku dolazi do ponovnog alkoholizma. Sada nije potrebno od 5 do 10 godina da se pojave stari znaci alkoholizma, već od 5 do 10 dana.
___________________________________

1.  pravilo: Strogo izbegavajte kafane i društvo sa kojima ste ranije pili!

 Kod odlaska u ranije društvo i na mesta gde se pilo, značajno je povećana mogućnost recidiva.

U kafani je dostupnost alkoholu velika, raspoloženje je adekvatno, a i okruženje je potpomažuće. I zato je potrebno potpuno prekinuti odlazak na stara mesta gde se ranije pilo.

Poenta ovoga pravila nije u tome da ne ideš u tu i tu kafanu i da se ne družiš sa tim društvom, već da je potrebno u potpunosti raskrstiti sa kompletnim načinom života. To je nekad jako teško, naročito kod onih koji žive sami.

Potrebno je zajedno sa pacijentom naći neke druge preokupacije, hobije ili nešto što je pacijentu pre alkoholizma bilo zadovoljstvo.
___________________________________

2.  pravilo: U kući nemojte držati alkohol!

Ovde se upliću naši običaji i naše tradicije.

U našem društvu je skoro nedopustivo da kad vam dođe neko – komšija, rođak, prijatelj – da ga ne počastite nekim alkoholom.

Potrebna je jako velika saradnja porodice, ali i velika hrabrost.

Mora se prevazići period kada se okolina buni i vređa sve dok jednog dana ne stave dobrobit te porodice ispred tradicionalnih očekivanja.

  __________________________________

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *