“Магични змај”

 – освјеживач за дрогирање

Млади у БиХ све више користе нову дрогу под називом "магични змај", која се може набавити путем Интернета, у кафићима, као и наручити на кућну адресу.

Цијена једног пакетића, у зависности од врсте ароме, креће се од осам до 24 КМ односно од четири до 12 евра.

На веб страници која продаје дрогу "магични змај", која је по саставу мјешавина сушених биљака и служи првенствено за ароматизацију простора, могу се наћи све потребне информације о овој дроги, њена цијена, врсте, начин куповине, па чак и ефекат који има.

Национални координатор Републике Српске (РС) за алкохолизам и наркоманију Татјана Маглов потврдила је да је чула да се нова дрога појавила међу младима и да је све популарнија.

Због опасности од нове врсте дроге Омбудсман за дјецу РС затражио је од надлежних институција да ову супстанцу под хитно уврсте на листу наркотика и забрањених супстанци.

Портпарол ове институције Весна Поповић упозорила је да се та дрога врло лако може набавити у слободној продаји јер није уврштена на листу наркотика.

"’Змај’ или ‘магични змај’, према оцјени стручњака, код младих буди интересовање за дрогама и отвара пут према зависности. Састоји се од сувог егзотичног биља, а млади је користе као дрогу у комбинацији са дуваном", навела је Поповићева.

Овакве и сличне мјешавине биљака које се продају као средства за ароматизацију простора млади пуше јер имају учинак као и канабис, упозоравају стручњаци, додајући да је проблем што њихова конзумација отвара пут према зависности.

Из федералне Управе полиције саопштено је да су припадници полиције који су задужени за ову област за "магичног змаја" чули више информативно, али да до сада нису имали плијенидбе ове врсте супстанце. Извор из полиције Српске рекао је да се до сада нису сусрели са "магичним змајем".

Према писању београдских медија ова дрога се преко Хрватске појавила и у Србији.

(Срна)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *