Телесно пропадање алкохоличара

Usled prekomerne i dugotrajne upotrebe alkohola, organizam postepeno počinje da popušta, a zdravlje sve više propada.

Javljaju se obolenja unutrašnjih organa:

   1. srca
   2. jetre
   3. stomaka.

Srce biva oštećeno. Reč je o degenerativnim procesima koji zahvataju srčani mišić i dovode do njegove slabosti.

Jetra otiče jer se prožima mašću. Ako se u ovoj fazi prestane piti, jetra može da se vrati u normalno stanje, no ako se i dalje pije, onda dolazi do ciroze jetre. Jetra se prožima vezivnim tkivom koje buja umesto pravog jetrinog tkiva koje propada. Bolest može da bude i smrtonosna, ukoliko se na vreme ne preduzme lečenje. Usled otkazivanja funkcije jetre, dolazi do nakupljanja tečnosti u trbuhu, «žablji stomak».

Stomak i creva naročito stradaju. Osetljiva i fina sluzokoža, počev od usta pa do creva, nije spremna da bude zalivana alkoholom. Zbog stalnog «pečenja» alkoholom nastaje katar stomaka i creva, koji dovodi do jutarnjih mučnina i povraćanja, a kasnije i do proliva. Lučenje stomačne kiseline i fermenata potrebnih varenju se poremeti, pa je to jedan od razloga gubitka apetita. Tako i ono malo hrane što se unese u organizam bude loše svareno, pa to pogoršava i onako već postojeće gladovanje. Alkohol oštećuje sluzokožu pankreasa i osnovnu funkciju regulisanja nivoa šećera u krvi, kao i problema sa varenjem, što dovodi do ozbiljnih smetnji, pa i do smrtnog ishoda.

Osim srčanog, alkohol može oštetiti i druge mišiće, sprečavajući ćelije mišića da apsorbuju kalcijum, neophodan za kontrakciju.

I koža i lice alkoholičara bivaju izmenjeni. To je najčešće crveno lice sa zakrvavljenim očima i proširenim sitnim krvnim sudovima na licu i nosu. No ima i druga varijanta: to je bledo, podbulo lice koje kao da je otečeno. Koža postaje:

   1. suva
   2. perutava
   3. istanjena
   4. zborana
   5. a ponekad se javljaju i krvni podlivi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *