Ћетири опасна корака

Прва фаза: проба
Дрогу узимаш да би пробала/пробао њезине учинке, или те на то нетко наговорио. Нетко само на томе и остане, али нетко ће за наркотиком посегнути и други, трећи, и тко зна који пут.

Друга фаза:  све чешће с дрогом
Пробала/пробао си, можда ти се свидјело, зашто не би још који пут? И све чешће узимаш дрогу, у друштву, за добро расположење. Притом на то трошиш и све више новца, свог џепарца. Све ти се још увијек чини безопасним, рачунаш на то да можеш престати кад год хоћеш. Је ли доиста тако?

Трећа фаза:  навика
Из друге, врло је лако склизнути у трећу фазу. Већ врло штетну и врло опасну. Постајеш заокупљена/заокупљен дрогом. Узимаш је и због тога да би се лакше носила/носио са животним проблемима. Али, они се тако не могу ријешити. Занемарујеш своје дневне обавезе, губиш дах у школи, остајеш без старих пријатеља, крећеш се у новом друштву, друштву наркомана. Сада је већ тешко одустати. На краће ћеш вријеме можда и престати узимати дрогу, али прва пригода, први тулум, или први проблем на који налетиш, опет те враћа њој. Постајеш свјесна/свјестан да то што радиш није добро, али једноставно ниси у стању прекинути, што ти још додатно руши самопоштовање.

Четврта фаза:  овисност
У тој, најопаснијој и најштетнијој фази, својим животом не владаш ти, него дрога. Она ти је важнија од свега, због ње занемарујеш све остало, без ње више не можеш. Нема шансе да завршиш школу, нађеш или задржиш посао. Дрога ти више не пружа баш никакво задовољство, али је једноставно мораш узимати. Вртиш се у зачараном кругу: од проблема које је изазвала дрога бјежиш узимајући баш ту дрогу. Требат ће снаге, воље и упорности да се из тога извучеш. Неки ће рећи да се могу извући кад год пожеле, али их живот, чињенице и статистика демантирају. Не вјеруј им. Овисност о дроги манифесто се у свим подручјима живота. Овисник занемарује школске обавезе, касни или не долази на наставу, добива све лошије оцјене, непримјерено се понаша у разреду. Мијења му се и друштвени живот, губи пријатеље, а до напетости и сукоба долази и у обитељи.
 
Дрога оставља дубоке трагове и на тијелу.
Јасни и свима видљиви знакови узимања дроге:
1. Црвене очи.
2. Занемаривање особне хигијене.
3. Губљење тежине (код неких дрога).
4. Поремећаји у спавању.
5. Умор или хиперактивност.
Желиш ли да се то и теби догоди?
   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *