Да ли Бог говори?

Питање је од велике важности. Препуштени сами себи потпуно смо несвесни Бога. "Можеш ли тајне Божје докучити или докучити савршенство свемогућега?" (Јов 11,7) Бог превазилази наше схватање и зато је потребно да нам се Он сам открије.

Стварање је један од начина на који он то чини. "Небеса казују славу Божју и дела руку његових  гласи свод небески."(Псалам 19,1) Сама величина свемира и његова запањујућа уравнотеженост, разноликост и лепота откривају доста тога о Богу који га је створио. У стварању Бог показује огромну силу, велику интелигенцију и величанствену машту. "Од стварања света, Божије невидљиве особине – његова вечна сила и божанство – могу се јасно сагледати у ономе што је створено па људи немају изговора." (Римљанима 1,20)

Да бисмо се споразумели један с другим, служимо се речима. Бог исто тако говори човеку кроз речи, речи Библије. Скоро  4000 пута у старом Завету (500 пута у првих 5  књига) наћи ћемо речи као што су: " Господ је рекао", "Господ заповеди" и "Господ рече". Зато се тврди да Библија "није настала људском вољом, него су људи понети Светим Духом говорили од Бога." (2.Петрова 1,21; Псалам 19,7-8)

Ни у једној другој литератури не можемо наћи толико много јасних и детаљних пророштава, која су се касније дословце испунила, а изрекли су их људи који су тврдили да их је Бог надахнуо. Вероватност да се то објасни пуком случајношћу је тако мала да је уопште не треба узимати у обзир.

Надаље, Библија има утицај на животе људи. Ниједна друга књига нема такву силу да мења животе. Милиони људи је током неколико хиљада година доказало кроз властито искуство да је "закон Господњи савршен, крепи душу, сведочанство је Господње верно, даје мудрост невештом. Наредбе су Господње праведне, веселе срце. Заповест је Господња светла, просветљује очи." (Псалам 19,7-8)

Ни после 2.000 година ниједан стручњак у било којој области није могао да оповргне било које тврђење Библије. Разлог је овај: "Све је писмо од Бога дано" (2.Тимотеју 3,16). Стога би требало да га прихватимо "не као људску реч, него онакву каква она заиста јесте: као Божију реч." (1.Солуњанима 2,13)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *