Молитва

Шта се дешава са храном након јела?

Вари се.

Како?

Активношцу желудца.

А најбитнија функција, у овом смислу, јесте дисање.

Штавише, све телесне активности се гасе када дисање престане.

Несварена храна изазива стомацне тегобе и иритације.

Овај процес може да се преслика и на духовни живот.

Храну представља Божја Рец – Библија.

Дисање које је неопходно да би се пробавила духовна храна је МОЛИТВА.

МОЛИТВА је разговор са Богом.

МОЛИТВА поспешава духовни раст.

МОЛИТВА је извор утехе и снаге.

МОЛИТВА је духовно дисање.

Када у некога верујеш, или га волиш, желиш да прицаш с њим о свему сваки пут када се сретнете. И жудиш да се цесто срецете, да разговарате што дуже. Тако је у духовном животу. Без ”разговора са Богом”, душа изгладни и постаје неухрањена. Подимо даље у проуцавању.

Прво, МОЛИ СЕ СВАКИ ДАН. Библија каже, ”Молите без престанка”. Као и цитање Библије, молитва треба да буде свакодневна. Можда би требало и цешце да се молиш, него што циташ Библију.

Друго, МОЛИ У ВЕРИ. Свако може да се моли. Цак се и нехришцани моле. Разлика је та, што се дете Божје, једином истинитом Богу, моли у вери. Погледај шта сам Исус каже о овоме: ”Све што иштете у својој молитви, верујте да цете примити, и бице вам” (Марко 11,24). Без вере да це Бог услишити твоје молитве, само губиш време.

Треце, МОЛИ ОТВОРЕНОГ СРЦА. Молити знаци, отворити своје срце Исусу. То знаци да Христу пружаш могуцност и место у свом срцу, да уде и испољи своју моц и вољу у теби, и кроз тебе. Без обзира колико се дуго молиш, или какве реци користиш, ако није отвореног срца, молицеш у празно. Можеш да пропустиш велики благослов или надахнуце за тај дан, само зато што си изговорио много реци а ниси отворио своје срце!

Цетврто, МОЛИ СТРПЉИВО. Молитва је духовна вежба. Сваког дана треба да напредујеш у молитви. Одговори на твоје молитве не стижу увек одмах или баш на нацин који си оцекивао. Бог на молитве одговара према својој вољи, како је њему угодно, не према твојој жељи. Зато ти је, у молитвеном животу, потребна стрпљивост – и то у великим колицинама.

Пето, МОЛИ СА ЗАХВАЛНОШЦУ. Молитва није прошење; нити је преклињање пораженог. Нису жеље оно што треба да изнесеш у молитви, вец потребе. Сети се да је Бог твој творац. Он те је створио, зато зна више о теби, него ти сам. Он, пре и боље од тебе, зна шта ти је потребно. Не само то, вец жели да ти да праву ствар, у право време, на правом месту, јер је Бог љубав. Зато, када се молиш, моли се радосним хвалоспевом и захвалним срцем. У тренутку када му приступиш отвореног срца, у вери, твоја молитва је као услишена!

САДА ЦЕМО РАЗМОТРИТИ ОБЛИКЕ МОЛИТВЕ У ПРАКТИЦНОМ ЖИВОТУ. Постоји молитва коју називамо ”Молитвом Господњом”, јер је Исус своје уценике науцио овој молитви. Записана је у Матеју 6,9-13. Ово је савршен пример целовите молитве. Не постоји конацан облик молитве; али у сврху јавног богослужења и ради онога који моли, може да се изведе следеца подела:

1. ХВАЛОСПЕВ: О Богу и упуцен њему, и Христу као Господу и Господару.

2. ПРИЗНАВАЊЕ: Својих греха, слабости, неуспеха, недостатака.

3. МОЛБА: За опроштење греха, за свакодневне потребе, снагу да живимо за њега, за водство и заштиту тог дана.

4. ПОСРЕДОВАЊЕ: За оне које волимо (породицу, пријатеље итд.), наш рад, друштво, народ, Божје цркве у свету, за грешнике у твом народу, и за земље до којих није стигло евандеље.

5. ЗАХВАЉИВАЊЕ: За Божју љубав, његову крв проливену за твоје грехе, Христову смрт, одговор на молитве и за оно што је Христ уцинио за тебе лицно. Треба да му захављујеш и пре сваког јела, за храну коју је прибавио.

Редослед или нацин на који се молиш, не мора обавезно да следи изложени. Ово што је наведено, само је општи опис молитве. Моли се сопственим рецима: не постоји нароцит облик или језик на коме би требало да изразиш своје мисли Господу и Спаситељу.

Још једна примедба: Увек моли за нешто одредено. Немој само да набрајаш многе празне и безнацајне реци. Доди пред Бога са одреденом молбом, као када би од родитеља тражио да уцине нешто за тебе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *