Васкрсавање Лазара

Чудо васкрсавања Лазара десило се у суботу, осам дана пре Христовог васкрсења.

Сутрадан по васкрсавању Лазара, у недељу, Господ Исус Христос пошао је са ученицима у Јерусалим, јер се приближавао јеврејски празник, Пасха. Мноштво народа похитало је да свечано прослави овај празник и да се помоли Богу у јерусалимском храму. У народу се чуо глас да долази Христос. Сви су хтели да Га виде, те пожурише из Јерусалима у сусрет  Христу.

Ученици су опремили магаре. Видевши Га како пролази јашући на магарету, народ је изашао на улице и одушевљено поздрављао Исиса Христа. Многи си простирали своје хаљине по путу куда је Он пролазио. Други су ломили гранчице и бацали пред Њега. Сви су били испуњени радошћу и усхићењем, па су се утркивали ко ће да припреми бољи дочек. Хвалили су Бога за сва чуда која су видели, кличући: "Хосана! Благословен онај који долази у име Господа" (Јован 12,13-15).

Нарочито су се Христовом доласку обрадовала деца. И када су се родитељи разишли, деца су још остала уз Њега.

И поред народне радости и величанственог дочека, на Христовом лицу видела се туга и жалост, јер је знао да ће ово клицање заменити узвици:" Распни га, распни"! За неколико дана ово се и остварило.

Овакав свечани улазак Христа Спаситеља у Јерусалим многи нису разумели, па су питали: "Ко је то?" А народ је одговарао: "Ово је Исус, пророк из Назарета". Међутим , Он није био неки јеврејски пророк, него Христос, дуго очекивани Бог у људском телу. Праћен народом, Господ се упути Храму. Из њега је истерао све трговце. Али у Храму је било и много болесних, слепих и хромих .Све те тужне и немоћне људе Спаситељ је излечио, јер као Бог, Он је извор живота и здравља.

Када су деца видела сва ова чуда која је Христос учинио, почели су да певају: "Хосана, Сину Давидову"! То је наљутило лицемерне фаризеје па су рекли Господу: "Чујеш ли шта ови говоре!?" А Он им одговори: "Зар нисте читали: из уста деце која сисају начинио си себи хвалу."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *