Вера? Шта је то?

Šta je vera? To je verovanje ili poverenje u osobu, cinjenicu ili istinu. Sveto Pismo daje sledecu definiciju: «Vera je pak pouzdana izvesnost onoga cemu se nadamo, i uverenje o stvarima koje ne vidimo … Verom poznajemo da je svet recju Božjom stvoren, tako da je ono što je vidljivo postalo iz nevidljivoga» (Jevrejima 11,1 i 3). Svaka religija zahteva veru, a hrišcanstvo narocito – jer mi, kao Božja deca, treba da živimo u skladu sa njegovom Reci, a ne prema sopstvenim željama ili planovima. Da bismo razumeli Božju Rec, neophodno nam je više od razboritosti ili razuma. Potrebna nam je vera.

Drugo, kako se rada vera? «Covek ne može primiti nego ono što mu je s neba dano», kaže Sveto Pismo (Jovan 3,27). «Ali kako ce prizivati onoga u koga ne verovaše? A kako ce verovati onoga za koga ne cuše?» (Rimljanima 10,14). Vera ne potice iz naših napora ili odlucnosti. Ona je dar Božji svima koji su prihvatili njegovog Sina za svog licnog Spasitelja. Samo ova vrsta vere je istinska, izdržljiva i trajna. Vera, koja potice iz drugih izvora, a ne od Boga, može da bude promenjena okolnostima i ljudskim osecanjima.

Trece, kako možeš da primiš taj dar? Iza gore navedenog stiha (Rimljanima 10,14), sledi 17. stih: «Tako dakle vera dolazi od slušanja propovedi, a propoved od reci Hristove». Vera se rada, hrani i jaca svakodnevnim citanjem Biblije i razmišljanjem o svakom poglavlju i stihu kojeg procitaš.

Cetvrto, šta je objekat naše vere? Ili, šta verujemo?

(1) Verujemo da je Biblija Rec Božja – potpuna, nepogrešiva, nadahnuta i jedinstvena. Pod ovim podrazumevamo, da verujemo sve istine sadržane u Bibliji.

(2) Verujemo da je Gospod Isus Hristos Sin Božji.

(3) Verujemo da je Gospod Isus Hristos umro na krstu za naše grehe, da je treceg dana ustao iz mrtvih, da se uzdigao na svoje prvobitno mesto koje mu pripada na nebu, i da ce doci ponovo da bi sudio svetu.

(4) Verujemo da krv Gospoda Isusa Hrista okajava naš greh, i da samo kroz njega možemo da budemo spašeni, verujuci u njegovo ime.

(5) Verujemo da cemo sa ponovnim Hristovim dolaskom vaskrsnuti, kao što je i On vaskrsao.

Verujuci ovo, treba da živimo iz dana u dan. Ova vera treba da nam bude vodic u svemu što mislimo i cinimo. Jer Biblija kaže: «A bez vere nije moguce Bogu ugoditi, jer onaj koji hoce da dode k Bogu treba da veruje da Bog postoji i da nagraduje one koji ga traže» (Jevrejima 11,6).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *